U trendu

Ove namirnice jedemo gotovo svakodnevno, a povećavaju rizik od raka

Gazirana pića, slatkiši i grickalice neki su od primera hrane nepovoljne za zdravlje, međutim nekoliko namirnica mogu uticati na razvoj raka, a deo su svakodnevne ishrane.

Pivo i vino

Pića koja su zasigurno prvi izbor nakon dugog dana mogu biti neprijatelj zdravlja. Konzumacija tri do četiri piva, vina i drugih alkoholnih pića povezano je sa povećanim rizikom od ponovnog pojavljivanja raka dojke kod žena sa dijagnozom raka u ranoj fazi.

Novine kliničke onkologije objasnile su da je 2012. godine 5,5% svih vrsta karcinoma pripisano alkoholu.

Džem

Džemovi koji sadrže veštačke zaslađivače bogate natrijumom koji se koristi u proizvodnji štetni su po zdravlje. Veštački zaslađivači višestruko su slađi od saharoze. Visok unos natrijuma povećava rizik od pojave raka želuca, pa je poželjno izbegavati hranu bogatu natrijumom i konzervansom

Jaja

Pored svih vrsta živine, i jaja su rizična namirnica kada je u pitanju pojava raka. Muškarci koji konzumiraju tri ili više jaja nedeljno imaju 81% više šanse da razviju rak prostate, prema istraživanju prevencije raka.

Kafa

Omiljeno piće mnogih takođe može uticati na razvoj raka. Mnoga istraživanja pokazala su zaštitni efekat kafe kada je u pitanju rak debelog creva, usne duplje, jetre, dojke, kože, endometrijuma, prostate i jajnika. Međutim, druga strana priče govore da postoje dokazi o štetnom učinku kafe kada je po sredi rak bešike, pankreasa i želuca.

Stoga je najbitnije biti umeren, a preporučljivo je i konzumiranje organske kafe, sa kofeinom i sa malo ili bez šećera.

Kečap

Omiljeni dodatak mnogim jelima bogat je natrijumom. Naime, kečap u sebi može sadržati i do 150 miligrama. Iako možda ne deluje alarmantno, konzumiranjem kečapa možete brzo preći preporučenu granicu unosa natrijuma tokom dana. Možda je vreme da potražite alternativu kečapu i začinite svoj pomfrit novim sosom, piše Centarzdravlja.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar