U trendu

Ove namirnice ni pod stavku razno ne stavljate zajedno na tanjir ako želite dobro zdravlje

Izbegavajte namirnice u ovim kombinacijama ako želite bolje zdravlje!

Posebno obratite pažnju na kombinaciju mesa i krompira, koja često zauzima centralno mesto na našim trpezama.

Nutricionisti upozoravaju da određene namirnice ne bi trebalo mešati u ishrani, jer se različiti enzimi vare u različito vreme. Osnovno pravilo je da ne mešate namirnice koje sadrže ugljene hidrate i belančevine, jer se vare različitim enzimima u različitim vremenskim periodima.

Omlet sa suvim mesom

Kombinacija proteina sa proteinima, poput suhomesnatih proizvoda i jaja, orašastih plodova i jogurta ili sendviča od ćuretine sa sirom, nije preporučljiva. Proteinima je potrebno dosta vremena da se razgrade, što može opteretiti probavni sistem.

Hamburger i pomfrit

Brza hrana sadrži visok nivo masti, konzervansa i drugih hemikalija. U kombinaciji sa šećerom (skrobom) iz krompira, može dovesti do stvaranja citokina, koji izazivaju upale i ubrzavaju proces starenja.

Vino i kolač

Alkohol povećava nivo šećera u krvi i proizvodnju insulina, što uzrokuje da se velika količina šećera iz deserta odmah taloži kao masne naslage, što dugoročno vodi nezdravom gojenju.

Paradajz i krastavac

Vaša omiljena letnja salata nije dobar izbor. Krastavac sadrži enzime koji ometaju apsorpciju vitamina C i drugih korisnih sastojaka iz paradajza, smanjujući njegovu nutritivnu vrednost.

Testenina sa paradajzom

Paradajz je kiseo i može izazvati probleme ako se kombinuje sa hranom bogatom skrobom i ugljenim hidratima, kao što su pica, pirinač ili slatki krompir. Takva kombinacija brzo izaziva umor nakon obroka.

Banana i mleko

Ova kombinacija često stvara osećaj težine u stomaku. Ako volite frape od banane, birajte zrelu bananu i dodajte kardamom ili muškatni oraščić kako bi frape bio lakši za varenje. Klasiku možete zameniti bademovim ili pirinčanim mlekom.

Kombinacija mesa i krompira, koja je čest gost na našim trpezama, nije preporučljiva. Proteine, kao što je već spomenuto, ne treba mešati sa ugljenim hidratima, pa je i ovaj obrok nepoželjan ako želite da se pridržavate pravilne ishrane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.