U trendu

Ove namirnice nikako ne smete jesti na prazan želudac: Na listi se našao i popularni doručak

Da je važno da biramo zdrave, hranljive namirnice za početak dana, ali i za zdrav život, jasno je to i vrapcima na grani.

Potrebni su nam minerali, vitamini i ostale hranjive materije kako bismo ostali uravnoteženi i zdravi. Međutim, neke od namirnica koje često konzumiramo za doručak mogu imati suprotan efekat i čak izazvati upalu u telu.

Hronična upala povezana je s različitim bolestima poput dijabetesa, srčanih bolesti, moždanog udara, ali i loše ishrane, stresa, nedostatka sna ili nedostatka fizičke aktivnosti.

Evo kojih namirnica bi trebalo da se klonite odmah ujutru;

Ovsena kaša

Iako se obično smatra zdravim izborom doručka bogatim vlaknima, vitaminima i ugljeno hidratima, ovsena kaša s dodatim šećerom i ukusima zapravo može da doprinese upali u telu.

Prerađeno crveno meso

Prekomerno konzumiranje crvenog mesa povezuje se s visokim vrednostima holesterola i negativnim uticajem na zdravlje srca.

Beli hleb

Beli hleb se priprema od rafinisanog belog brašna koje brzo podiže nivo šećera u krvi. Osim toga, povezano je s povećanim upalnim procesima u telu.

Slatki kolači ili palačinke

Palačinke i slatki kolači često su napravljeni od belog brašna i dodatog šećera, a sadrže malo proteina i vlakana što može uzrokovati neravnotežu nivoa šećera u krvi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar