U trendu

Ove namirnice vas mogu ubiti ako ih preterano konzumirate

Dobro je poznato da prevelika količina bilo čega unesena u organizam nikada na nas ne deluje povoljno, ali koja količina bezopasnih supstanci može da uzrokuje smrt? Otrovima kao što je cijanid potrebno je samo 0,5 grama da ubije čoveka prosečne težine, mogu li isti efekat u velikim količinama imati i svakodnevne namirnice?

Kafa

Za sve ljubitelje kofeina ovaj napitak je neizbežan deo svakog produktivnog jutra. Da li ste znali da 70 šolja kafe sadrži dovoljno kofeina da ubije osobu koja teži sedamdeset kilograma? Toliko kofeina može da izazove srčani zastoj i time okonča život.

Alkohol

Trinaest čašica žestokog alkohola popijenih jedna za drugom vas može ubiti. Alkohol nepovoljno utiče na mozak a samim tim delovi mozga koji kontrolišu otkucaje srca i druge osnovne životne funkcije, počinju da se gase.

Voda

Za smrt je potrebna zaista velika količina vode. Ukoliko popijete šest litara vode odjednom, moždane ćelije će nateći, što može dovesti do kome i u ekstremnim slučajevima i do smrti.

Trešnje

Ako ste tip osobe koja ne jede trešnje sa košpicama, ne brinite mnogo. Problem nastaje ukoliko zagrizete košpicu, jer dve sadrže dovoljno cijanida da vas ubije.

Čokolada

Čokolada sadrži teobromin, supstancu koja je u manjim količinama dovoljna da ubije životinje, što je razlog zašto im ne treba davati ovaj slatkiš. Za ljude čokolada bi bila ubitačna ukoliko bi u jednom kilogramu bilo hiljadu miligrama teobromina, što je isto kao da pojedemo 85 čokolada odjednom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.