U trendu

Ove popularne namirnice narušavaju zdravlje nakon 60. godine

Kada napunite 60, može se slobodno reći da već dugo poznajete svoje telo. Znate zbog kojih će vam vežbi biti potrebno par dana oporavka, koji lekovi najbolje deluju na vaše zdravlje i koliko vam je sna potrebno da biste se osećali odmorno. Međutim, ono na što ljudi obraćaju manje pažnje je ishrana. Jedenje nekih namirnica u starijem životnom dobu može da nanese više štete nego koristi. Ako želite da se osećate bolje i imate više energije, dijetetičari savetuju da ovu hranu izbacite sa svog jelovnika.

Klice

Iako se čine zdrave, klice možda nisu najbolji izbor za starije od 60.

„Klice mogu da uzgajaju salmonelu i E. coli, bakterije od kojih se možete razboleti u bilo kom dobu. Međutim, organizam slabi kako starimo pa konzumiranje klica može starije osobe da izloži riziku od bolesti koje se prenose hranom“, kaže dijetetičarka Melisa Mitri.

Prerađeno meso

Ako redovno jedete prerađeno meso, mogli biste da stvorite savršeno okruženje za upale u svom telu.

„Starenje je upalni proces i ishrana koja uključuje integralne žitarice, voće, povrće i sveže meso, jedini je ispravan za vaše telo“, kaže Džejmi Rinker. 

Ako se ipak odlučite da se prepustite prerađenom mesu, Rinker kaže da ga ograničite na nedeljnu ili mesečnu poslasticu.

„Možete pojesti hot dog, ali imajte na umu koliko često“, upozorava.

Kolači

Iako znate da kolači nisu baš najzdravija hrana, stručnjaci kažu da mogu da nanesu posebnu štetu starijima od 60.

„Krofne, kolači ili druge poslastice od testa su bogati kalorijama, mastima i šećerom. Te namirnice povezuju se s prekomernom telesnom težinom i gojaznošću, a neće vas zasititi, štaviše, mogu povećati žudnju za ugljenim hidratima i slatkišima“, tvrdi nutricionista Džuli Apton.

Gazirana pića

Gazirani sokovi nisu sjajan izbor ni za jednu starosnu grupu, a svakako ih se treba kloniti nakon 60.

„Povezani su s prekomernom telesnom težinom i gojaznošću kao i metaboličkim sindromom, što može povećati rizik od dijabetesa i srčanih bolesti“, ističe Apton.

Pržena hrana

Ako se borite s održavanjem težine, izbacivanje pržene hrane s jelovnika je dobar potez.

„Pržena hrana je loš izbor nakon 60. Ona može povećati rizik od gojaznosti i srčanih bolesti i bitno utiče na dnevni kalorijski unos“, poručuje Apton.

Slatkiši

Šećer može povećati rizik od gojaznosti, srčanih bolesti i insulinske rezistencije. Ishrana bogata šećerom takođe može da doprinese poremećajima raspoloženja i poveća rizik od demencije, visok krvni pritisak, bolesti jetre i određene vrste raka. S obzirom na to da se šećer nalazi u slatkišima, pametno je odreći ih se.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.