U trendu

Ove tri grupe ljudi nikako ne smeju da jedu sardine, upozoravaju lekari

Sardine su pune važnih hranjivih materija, što ih svrstava na prvo mesto kada je u pitanju ishrana, prema Američkom udruženju za srce i kardiovaskularni sistem. Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, sardine su vrlo moćni čuvari zdravlja. Ako se redovno jedu, mogu da doprinesu poboljšanju celog organizma, piše Hayat.ba.

Jedna porcija sardina od oko 75 grama sadrži 191 kaloriju i jedan je od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svetu. Takođe sadrže EPA i DHA, dve vrste esencijalnih masnih kiselina koje telo koristi za smanjenje upale, što dovodi do poboljšanja zdravlja, bolje funkcije mozga i manjeg rizika od hroničnih bolesti. Studije pokazuju da ishrana namirnicama poput sardina koje su bogate omega-3 masnim kiselinama može pomoći u lečenju poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti.

Međutim, uz mnoge zdravstvene prednosti, sardine u svežem obliku ili u konzervi nisu vrsta ribe koja se preporučuje svim ljudima. Pacijenti koji pate od visokog krvnog pritiska, gihta ili kamena u bubregu treba da ih izbegavaju. Posebno konzervirane sardine sadrže velike količine natrijuma, što se ne preporučuje osobama s visokim krvnim pritiskom.

Visok pritisak

Sardine imaju visok sadržaj natrijuma. Jedna konzerva obezbeđuje oko trećinu vaše dnevne vrednosti, pa ako imate visok krvni pritisak, trebalo bi da ograničite unos jer privlači vodu i povećava količinu krvi u telu. Ako želite da smanjite količinu soli, i dalje možete uživati u sardinama tako što ćete smanjiti veličinu porcije.

Problemi s gihtom

Najbolja dijeta za giht je ona koja sadrži malo purina, hemikalije koja se razlaže u mokraćnu kiselinu. Kada imate giht, mokraćna kiselina u vašem telu kristalizuje se u zglobovima, izazivajući bol u zglobovima. Masne ribe poput sardina i inćuna imaju visok sadržaj purina, tako da ako imate giht, trebalo bi da pronađete druge načine da iskoristite prednosti ribe. Možete da pijete dodatke ribljeg ulja ili jedete bakalar.

Kameni u bubregu

Ista mokraćna kiselina koja izaziva giht takođe može dovesti do kamena u bubregu. Budući da sardine sadrže purine, koji se razlažu u mokraćnu kiselinu, nisu dobar izbor za one koji imaju rizik od kamena u bubregu. Visok sadržaj natrijuma u ​​sardinama takođe može povećati kalcijum u vašem urinu, još jedan faktor rizika za bubrežne kamence.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar