U trendu

Ove zdrave namirnice izbegavate kada ste bolesni – biće vam još gore

Kada se govori o ishrani uvek je akcent na zdravoj hrani i tome koliko je ona dobra za ljudski organizam. Ipak, neke od zdravih namirnica trebalo bi izbegavati kada se razbolite.

Kada se osećate loše ili ste prehlađeni, sa svih strana stižu saveti kako se izlečiti i ublažiti mučne simptome. Ipak, nisu svi saveti od pomoći. Iako bi uvek trebalo da se hranimo što raznovrsnije, neke namirnice koje su inače zdrave mogu vam samo pogoršati stanje kada se ne osećate dobro, piše Huff Post.

Neka hrana kod bolesne osobe može čak i pojačati simptome i usporiti izlečenje. Otkrivamo vam koje su to namirnice i šta bi trebalo da jedete umesto njih.

1. Kada ste prehlađeni, imate grip ili groznicu

Izbegavajte:

 • orašaste plodove

Orašasti plodovi sadrže hranjive materije kao što su cink i vitamin E, koje vam mogu pomoći da se izborite s infekcijom. Možda bi bilo dobro da ih ne jedete tokom početnih faza bolesti, posebno ako vam je stomak osetljiv kada imate temperaturu. Budući da su ovi plodovi bogati mastima, organizmu će trebati više energije da ih svari pa to može dovesti do stomačnih problema i oduzeti vam energiju koja vam je potrebna za borbu protiv bolesti.

 • brokoli

Iako je brokoli dobar zbog svojih hranjivih materija koje jačaju imunitet, kao što su vitamini A i C, bogata je vlaknima koja se teško vare. Da ne biste iritirali sistem za varenje, jedite namirnice koje imaju manje vlakana i koje se lakše vare.

Umesto toga jedite:

 • crvene paprike

Crvene paprike sadrže jedninjene kvercetin, koji je jako snažan antioksidans i dobar je u borbi protiv virusa i upala. Osim toga, crvene paprike su bogate vitaminom C, snažnim antioksidansom za koji se smatra da skraćuje trajanje simptoma prehlade, a one nemaju toliko kiseline kao citrusi.

 • pečurke

Citokini su mali proteini koji dobro utiču na imunološki sistem. Oni pospešuju njegovu reakciju, a naučnici su otkrili da pečurke mogu povećati nivo ovog proteina u organizmu i pomoći u borbi protiv infekcije.

2. Kada kašljete ili imate upaljeno grlo

Izbegavajte:

 • sveže povrće

Hrana koja je tvrda ili oštra teže se guta i izaziva jaču iritaciju. Najbolje bi bilo da sveže povrće pojedete kada vam se grlo oporavi.

 • citruse

Konzumiranje citrusa tokom prehlade može biti mač sa dve oštrice. S jedne strane, njihovim unosom pojačavate količinu vitamina C u organizmu, kao i količinu elektrolita poput kalijuma. S druge strane, nivo kiselosti u narandžama i grejpu može dodatno iziritirati grlo.

Umesto toga jedite:

 • jaja

Jaja su laka za gutanje i sadrže vitamin D i cink koji jačaju imunitet. Osim toga, protein koji jaja sadrže pretvara se u aminokiseline, koje onda utiču na antitela i druge proteine koji dodatno pomažu vašem imunološkom sistemu.

 • med

Njegova mekana tekstura pomoći će vam da ublažite simptome suvog i upaljenog grla, a med, osim toga, i prirodno sprečava kašalj. Osim toga, jedno istraživanje otkrilo je da med ima antibakterijski kvalitet, koji vam može pomoći da se oslobodite bakterija.

3. Kada vas boli stomak, imate proliv ili mučninu

Izbegavajte:

 • mlečne proizvode

Mlečni proizvodi sadrže laktozu, koju želudac obrađuje zahvaljujući stomačnom enzimu koji se naziva laktaza. U slučaju dijareje ovaj enzim se može potrošiti zbog upale pa nije baš najbolja ideja da tada unosite mlečne proizvode jer će vam samo pojačati simptome, a osećaćete se i naduveno.

 • mekinje

Mekinje imaju veliku količinu netopivih vlakana, koje se ne otapaju u tečnosti, pa mogu proći kroz creva brže od ostalih namirnica, što nije dobra ideja ako ste veliki deo dana proveli na WC šolji. Isto se odnosi i na integralni pirinač.

 • pasulj

Šećeri koji se nalaze u pasulju mogu iziritirati stomak i pojačati dijareju, lučenje gasova i grčeve. To se događa zbog toga što organizam ne proizvodi dovoljno enzima koji smanjuje gasove i pomaže u probavi ovih šećera.

Umesto toga jedite:

 • ovsenu kašu

Osim što je blaga prema stomaku, ovsena kaša sadrži topiva vlakna, koja privlače vodu u probavni sistem i pomažu u regulisanju stolice. Ona sadrži i selen, koji štiti telo od infekcije i cink, koji pomaže imunološkom sistem da bolje funkcioniše.

 • beli pirinač

Pirinač je još jedna blaga namirnica koja je dobra za vaš probavni sistem. Ona je bogata skrobom i ima malo vlakana zbog čega je savršena za učvršćivanje stolice.

 • banane

Kada imate dijareju ili ukoliko povraćate, to najčešće znači da je nivo kalijuma u vašem organizmu opala. Kalijum je važan mineral koji održava dobru ravnotežu vode u vašem organizmu i pomaže u zdravlju ćelija. Banane su bogate njime i skrobom koji podstiče razvoj dobrih bakterija u želucu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.