U trendu

Ovi saveti mogu biti ključni u prevenciji raka

Rak, poznat i kao maligni tumor ili maligna neoplazma, jeste grupa bolesti koje obuhvataju nenormalan rast ćelija s potencijalom da napadnu ili se prošire na druge delove tela.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), rak je vodeći uzrok smrti širom sveta.

Ove četiri jednostavne promene u načinu života mogu smanjiti rizik od razvoja ovog potencijalno smrtonosnog stanja.

Ograničite unos obrađenog mesa: Smanjenje konzumiranja prerađenog mesa može značajno smanjiti rizik od razvoja raka. Iako su kobasice i slanina mnogima omiljeni doručak, istraživanja pokazuju da je prerađeno meso povezano sa većim rizikom od raka debelog creva.

Ostavite cigarete: Prestanak pušenja može znatno smanjiti rizik od razvoja raka. Pušenje ne samo da povećava rizik od raka pluća, već i od drugih oblika raka poput raka usta, pankreasa, bešike i bubrega.

Umereno konzumirajte alkohol: Istraživanja pokazuju da je alkohol povezan sa razvojem raka želuca, debelog creva, jetre, pankreasa i dojke. Čak i male količine alkohola mogu povećati rizik od razvoja ovih bolesti, pa je važno ograničiti unos alkohola.

Zaštitite svoju kožu od sunca: Nošenje zaštitne kreme protiv sunca može smanjiti rizik od raka kože. Preporučuje se korišćenje mineralnih krema za sunčanje koje pružaju efikasnu zaštitu od štetnih sunčevih zraka, što može pomoći u sprečavanju razvoja raka kože.

Da li se i vi pridržavate ovih vrednih saveta?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar