U trendu

Ovo je 5 najzdravijih namirnica koje bi trebalo da jedemo svaki dan, tvrde nutricionisti

Svi vrlo dobro znamo koliko je pravilna ishrana važna za očuvanje našeg zdravlja. Kako donosi EatingWell, postoje određene namirnice koje bi trebalo da konzumiramo na dnevnom nivou kako bismo svome telu obezbedili sve potrebne vitamine, minerale i ostale nutrijente koji su nam bitni. S tim se slaže i registrovana dijetetičarka Lisa Valente koja je odlučila da podeli pet namirnica za koje smatra da su najzdravije na svetu.

Bobičasto voće

Bobičasto voće izvrstan je izvor vlakana, nutrijenta koji većina ljudi ne dobiva dovoljno. Kako objašnjava dijetetičarka, vlakna pomažu da se naš probavni sistem održi zdravim, održavaju osećaj sitosti i dobra su za zdravlje našeg srca. Kao najzdravije opcije među bobičastim voćem Valente ističe maline i borovnice.

Jaja

Jaja su, bez sumnje, jadna od najomiljenijih i najpopularnijih namirnica. Možemo ih jesti kao samostalni obrok, ali ih isto tako često dodajemo ostalim jelima. Odličan su izvor proteina i antioksidansa, objašnjava dijetetičarka i dodaje da bi trebalo da ih jedemo svaki dan.

Batat

Batat je takođe jedna od najzdravijih namirnica na svetu, prvenstveno zahvaljujući velikim količinama beta karotena i vitamina A koje sadrži. Njegov unos pomaže u održavanju zdravih očiju, kostiju i imunološkog sistema našeg tela, a studije su pokazale kako jedan srednji batat daje skoro četiri puta više od preporučene dnevne vrednosti vitamina A, ali i vitamina C i B6, kalijuma, mangana, luteina i zeaksantina.

Brokoli

Ova namirnica sadrži velike količine vitamina A, C i K, kao i folata, objašnjava dijetetičarka Valente. Osim toga, postoji još jedan razlog zašto brokoli često zauzima mesto na listi superhrane. Naime, on sadrži veliku količinu takozvanog sulforafana, vrste izotiocijanata za koji se veruje da sprečava rak tako što pomaže da se stimulišu telesni enzimi za detoksikaciju.

Spanać

Valente naglašava da zeleno lisnato povrće dobro deluje na naše telo. Naime, spanać obiluje važnim hranjivim materijama kao što su vitamini A, C i K, ali i vlakna, gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum i vitamin E. Studije su otkrile da nam konzumacija veće količine zelenog lisnatog povrća poput spanaća može pomoći pri mršavljenju, smanjiti rizik od pojave dijabetesa, održati naš mozak mladim i pomoći nam u borbi protiv raka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.