Ovo je najjeftiniji, ali i najzdraviji doručak, neka obavezno postane deo vaše rutine!

Nekada veoma popularne, potom potpuno zaboravljene, ovsene pahuljice već dugo su prve na listi nutricionista i fitnes gurua kada je u pitanju zdrav doručak. Mogu da budu slane i slatke, jeftine su, spremne vrlo brzo, a pune zdravih materija. Svega 100 grama ovsa sadrži čak 16,9 grama proteina, a samo četvrtina porcije sadrži skoro 100 odsto preporučene količine mangana. Sadrži i antioksidante poput vitamina E, selen, fenolsku i fitatnu kiselinu, vitamin B1, biotim, magnezijum i još mnogo fitonutrijenata. Naravno, govorimo o ovsenoj kaši koju ćete sami skuvati umesto instant verzija, jer je to mnogo zdravija varijanta.

Nema više zatvora

Ovsena kaša je čist izvor vlakana ,a vlakna je izuzetno teško svariti bez mnogo tečnosti. Ovsene pahuljice služe kao sunđer koji upija vodu i ostale tečnosti dok se kreće kroz vaš sistem za varenje i onda izlaze iz vas. Zahvaljujući tome, nema više nadutosti niti zatvora i redovno ćete kao sat ići u toalet.

Bićete siti duže vreme

Vlakna nisu dobra samo za varenje već, pomažu u održavanju željene telesne težine. Kada ih pojedete za doručak, šanse da ćete se prejedati u toku dana su minimalne. Ako uzmete u obzir da porcija suvih običnih ovsenih pahuljica ima 8.2gr vlakana, što je trećina preporučenog dnevnog unosa, jasno vam je zašto je ovo idealan izbor. A da biste dodali još vlakana, samo dodajte malo svežeg voća.

Snižava holesterol

Vlakno je veoma važno u smanjivanju nivoa holesterola, a ako smanjite holesterol, smanjujete i rizik za oboljenja srca. Ovsena kaša ima dva tipa vlakana – psilijum i beta glukan, a oba se dokazano bore protiv srčanih bolesti.

Reguliše šećer

Poslednjih par godina ugljeni hidrati imaju nezasluženo lošu reputaciju, i ljudi zaboravljaju da ima i dobrih i neophodnih ugljenih hidrata. Na kraju krajeva, jedan od njih su i vlakna. Telo ih sporo vari, pa se šećer u krvi postepeno povećava, što štiti od dijabetesa tipa dva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.