U trendu

Ovo je najzdraviji sir koji možete da pojedete, ima iznenađujuće prednosti

Svi vole sir, ali mnogi su ga isključili iz svoje ishrane zbog visokog nivoa zasićenih masti i natrijuma.

„Neke namirnice, poput onih sa visokim sadržajem zasićenih masti i natrijuma, mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti“, objašnjava kardiolog Čeng-Han Čen.

„Nasuprot tome, ishrana zasnovana na biljci bogata vlaknima i malo zasićenih masti može biti korisna za zdravlje srca“, dodaje on.

Međutim, postoje dobre vesti za ljubitelje sira.

„Važno je izabrati sir koji nema previše zasićenih masti i natrijuma i treba ga jesti umereno“, tvrdi on.

Dr. Čen veruje da je mocarela najbolji izbor za zdravlje srca.

„Dobar je izvor proteina i kalcijuma, a sadrži čak i probiotike koji mogu biti od koristi za zdravlje creva i imunitet. Sveža mocarela takođe ima manje zasićenih masti i natrijuma od drugih sireva“, rekao je on za Parade.

100 grama mocarele sadrži 247 kalorija, 19 grama masti, jedan gram ugljenih hidrata i 18 grama proteina. Pošto mocarela ima manje natrijuma i zasićenih masti, to je bolja opcija od drugih sireva. Takođe, ovaj sir je bogat proteinima i koristi zdravlju kostiju zbog sadržaja kalcijuma. Međutim, sadržaj natrijuma može varirati među mocarelama, pa obavezno proverite etiketu o ishrani pre nego što je dodate u korpu za kupovinu.

„Dobro je izbegavati sve sireve sa previše natrijuma jer to može da poveća krvni pritisak. Važno je izbegavati ili bar smanjiti potrošnju topljenih sireva“, zaključio je lekar.

Osim u siru, proteini se mogu naći u nemasnom mesu, a kalcijum se nalazi u namirnicama kao što su jogurt, pasulj i lisnato povrće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.