U trendu

Ovo piće bi trebali obavezno da popijete posle kafe: Jedna čaša je lek za sve

Za većinu osoba je nezamislivo da jutro započnu bez kafe, jer taj prvi gutljaj ovog napitka ne samo da daje energiju već izmami i osmeh na lice i pomogne da se lakše prebrodi dan. Međutim, stručnjaci kažu da je neophodno da se ta jutarnja kafa „zalije“ čašom vode. A evo i zašto.

Naime, osim što voda služi kao čistač nepca, pa nam je posle nje ukus kafe lepši, ona ima još jednu, zdraviju, funkciju.

„Kofein je sam po sebi vrsta diuretika, pa je neophodno da posle šolje kafe, pa i čaja, obavezno popijemo čašu vode kako bismo nadomestili ono što izbacimo“, objašnjava dr Filipa Kej, lekar opšte prakse, navodi Magazin Novosti.

Unos dovoljne količine vode je neophodan kako bismo nadomestili tečnost koju gubimo putem znoja, urina i u procesu varenja. Unosom vode, smanjujemo mogućnost dehidracije, koja može da ima uticaj ne samo na fizičko već i mentalno zdravlje čoveka.

Voda nas čini budnijim, pozitivno utiče na varenje, pomaže u prevenciji konstipacije, i uopšteno pospešuje metabolizam, ističe lekar.

Ona objašnjava i da bi ujutru čaša vode bila zdravija od šolje kafe, tvrdnja da dan treba da započnete vodom je mit.

„Za neke ljude, koji ne mogu ili ne stižu ujutru da doručkuju, bi bilo bolje da dan započnu sa, na primer, šoljom mleka, zbog proteina i masti koje ono sadrži. Jer voda nije jedina tečnost koja nam je neophodna, ali ni kofein nije baš najgora opcija. Najvažnije je da dan započnete sa unosom tečnosti“, zaključila je lekarka, navodi Magazin Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar