Ovo su glavni razlozi zbog kojih pojačano žudimo za slatkim

Proverite da li vas muče ove stvari jer se čini da zbog njih posežemo za slatkim. Žudnju prema slatkišima lako bismo mogli da prozovemo navikom, ali i tu smo naviku stekli zbog neke druge navike – možda kupujete previše slatkog pa su vam oči stalno gladne ili imate neke od ovih navika koje su pospešile žudnju za slatkim.

Previše kafe

Naučnici su došli do zaključka da nam dupla kafa ujutro može uzrokovati više štete nego koristi jer, osim što nas neće razbuditi više nego jedna jutarnja kafa, ta će vas druga još dodatno zeznuti. Naime, previše kofeina, otkriveno je, utiče na slabljenje čula ukusa pa bi vam se moglo činiti da vam hrana, nakon dve kave, nije dovoljno slana ili slatka. Pa ćete je soliti ili šećeriti još više, odnosno, pre ćete posegnuti za nečim opako slatkim.

Ako nakon kafe zaista primetite da vam se odmah jede nešto slatko, vreme je za promenu jutarnjih navika.

Koristite veštački zaslađivač

U želji da smanjite količinu šećera u dnevnoj ishrani, možda već izjutra posežete za veštačkim zaslađivačem?

Oni su inače puno slađi od običnog šećera pa ispada kako, umesto manje šećera u jutarnjoj kafi ili čaju, vi zapravo pijete slađi napitak i brzo se navikavate na takav ukus. Drugim rečima, vaša će se nepca tako pre naviknuti na slatko pa će samim tim i tražiti sve više slatkoće.

Od jela vam skače šećer

Nisu samo pravi šećeri zaslužni za njihovu povećanu količinu u krvi. Mnogi ne znaju da brojni proizvodi na bazi loših ugljeno-hidrata, kao što je uostalom i običan beli hleb, u sebi kriju šećer. Nakon takvog obroka nivo šećera u krvi naglo raste, a potom naglo pada i zbog toga se javlja još jača potreba za slatkim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.