Ovo su glavni razlozi zbog kojih pojačano žudimo za slatkim

Proverite da li vas muče ove stvari jer se čini da zbog njih posežemo za slatkim. Žudnju prema slatkišima lako bismo mogli da prozovemo navikom, ali i tu smo naviku stekli zbog neke druge navike – možda kupujete previše slatkog pa su vam oči stalno gladne ili imate neke od ovih navika koje su pospešile žudnju za slatkim.

Previše kafe

Naučnici su došli do zaključka da nam dupla kafa ujutro može uzrokovati više štete nego koristi jer, osim što nas neće razbuditi više nego jedna jutarnja kafa, ta će vas druga još dodatno zeznuti. Naime, previše kofeina, otkriveno je, utiče na slabljenje čula ukusa pa bi vam se moglo činiti da vam hrana, nakon dve kave, nije dovoljno slana ili slatka. Pa ćete je soliti ili šećeriti još više, odnosno, pre ćete posegnuti za nečim opako slatkim.

Ako nakon kafe zaista primetite da vam se odmah jede nešto slatko, vreme je za promenu jutarnjih navika.

Koristite veštački zaslađivač

U želji da smanjite količinu šećera u dnevnoj ishrani, možda već izjutra posežete za veštačkim zaslađivačem?

Oni su inače puno slađi od običnog šećera pa ispada kako, umesto manje šećera u jutarnjoj kafi ili čaju, vi zapravo pijete slađi napitak i brzo se navikavate na takav ukus. Drugim rečima, vaša će se nepca tako pre naviknuti na slatko pa će samim tim i tražiti sve više slatkoće.

Od jela vam skače šećer

Nisu samo pravi šećeri zaslužni za njihovu povećanu količinu u krvi. Mnogi ne znaju da brojni proizvodi na bazi loših ugljeno-hidrata, kao što je uostalom i običan beli hleb, u sebi kriju šećer. Nakon takvog obroka nivo šećera u krvi naglo raste, a potom naglo pada i zbog toga se javlja još jača potreba za slatkim.

1 komentar
  1. Louis Krstic

    Ima još jedan, koji, čini mi se, nije naivan. Naime, ne ja već nutricionisti kažu ovako: Ako creva nisu čista onda ona, iz hrane koju smo uneli oborcima, ne izvlače dovoljno energije za naš organizam. Najbolji i najbrži način da se nedostajuća energija unese jeste upravo preko zaslađivača, odnosno slatkiša pa otuda i naše češće posezanje za njima. Preporučuju redovno čišćenja creva nekom od metoda. Posle prvog čišćenja mlevenim lanom, primetio sam da u narednim mesecima u samoposluzi uopšte nisam primećivao slatkiše, što ranije nije bio slučaj pa sam ih češće kupovao.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike