U trendu

Ovo su najbolje i najgore vrste mesa koje možete pojesti, tvrde stručnjaci

Hamburgeri, viršle i začinjeni pileći bataci neki su od omiljenih zalogaja, ali ne radi se baš o najboljem izboru kad je meso u pitanju.

„Ne morate potpuno da izbacite meso iz ishrane da biste bili zdravi“, smatra Kris Solid, direktor Nutrition Communicationsa u Međunarodnom fondu Veća za informacije o hrani.

„Meso može da bude deo zdrave ishrane baš kao što zdrava ishrana može da bude bez mesa“, kaže on. „Hoćete li odlučiti da jedete meso ili ne, izvor je na vama.“ Radi se o namirnici koja je ključni izvor vitamina i minerala poput B12 i gvožđa.

Pretežni konsenzus registrovanih dijetetičara je konzumacija nemasnih komada mesa. Odlučite se za porcije koje sadrže manje od 10 grama ukupne masti i 4.5 grama ili manje zasićenih masti.

Najbolje opcije:

Lagano ćureće meso bez kože

Ćuretina je jedna od najnemasnijih mesnih opcija, takođe sjajan izvor vitamina B6 i niacina, navodi Solid. Ove hranjive materije pomažu u održavanju zdravlja srca, probave, energije, funkcije mozga i drugih telesnih procesa.

Pileća prsa bez kože

Piletina je takođe izvrstan izvor vitamina B6 i niacina, a to je samo početak. Istraživanja pokazuju da igra pozitivnu ulogu u održavanju zdrave težine i opšteg zdravlja, prema studiji objavljenoj u Journal of Food & Nutrition Research.

Osim toga, belo meso je posebno dobar izvor fosfora i riboflavina, kaže Solid. Nemojte zanemariti ni prednosti tamnog pilećeg mesa. Prema Solidu, tamno je bolji izvor cinka od belog.

Svinjski file

Nemasni komadi svinjskog mesa izvrstan su dodatak ishrani svakog mesojeda. Svinjetina je meso koje se najviše konzumira na svetu, a Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija kaže da čini više od 36 posto svetskog unosa mesa. Dobićete mnogo hranjivih materija, uključujući tiamin, vitamin B6, kalijum, riboflavin i još mnogo toga, kaže Solid.

Goveđi odrezak i mlevena govedina sa samo 5 posto masnoće

Crveno meso ima loše ocene po pitanju količine masnoće, ali nemasni komadi crvenog mesa mogu biti deo zdrave ishrane, prema istraživanju iz 2016. objavljenom u Proceedings of the Nutrition Society.

Poput drugih vrsta mesa, govedina je izvrstan izvor proteina i esencijalnih hranjivih materija. Ako je moguće, odlučite se za govedinu hranjenu travom kako biste uneli više vitamina E i antioksidansa. Takođe, pazite da izbegnete zagorele delove mesa jer istraživanja pokazuju da mogu povećati rizik od nekih karcinoma.

Meso koje bi bilo dobro izbegavati:

Prerađeno meso

Suhomesnati proizvodi, naresci, salame i viršle samo su neki od primera prerađenog mesa koje treba ograničiti ili izbegavati. Naučni konsenzus potvrđuje da će konzumacija velikih količina tog prerađenog mesa povećati rizik od raka debelog creva.

Ovo meso je često bogato i natrijumom i zasićenim mastima. Visok unos natrijuma, uključujući onaj u prerađenom mesu, povezan je sa smrtnošću od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

Masniji komadi mesa

Visoka zastupljenost zasićenih masti u masnim komadima mesa može po poveća nivo holesterola i doprinese srčanim bolestima, navodi American Heart Association.

Za početak razmislite o rib-aj odresku i T-bone odresku, a od svinjetine o rebrima i slanini. Kod živine, pripazite na batke ili kožu.

Iako je ograničavanje konzumacije ovih komada mesa dobro za vašu ishranu, u njima možete uživati ​​u umerenim količinama, navodi Solid.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar