U trendu

Ovo voće je broj jedan za snižavanje krvnog pritiska

Nova studija istraživača iz King’s Collegea u Londonu otkrila je da konzumiranje praha liofilizirane divlje borovnice može značajno poboljšati zdravlje srca i mozga. Ispitanici koji su svakodnevno konzumirali napitak od praha divlje borovnice tokom 12 nedelja primetili su značajno smanjenje svojeg sistoličkog krvnog pritiska za 3,59 milimetara žive (mmHg) u poređenju s onima koji su uzimali placebo prah.

Inače, ispitanici su konzumirali napitak koji je sadržao 26 grama liofilizirane šumske borovnice u prahu bogate antocijanima — što je ekvivalent nešto manje od jedne šoljice svežih borovnica.

Osim smanjenja krvnog pritiska, ispitanici koji su koristili prah divlje borovnice takođe su primetili poboljšanje funkcije krvnih sudova, što se meri povećanim širenjem posredovanim protokom. Ova studija objavljena je 25. marta u časopisu “The American Journal of Clinical Nutrition”.

Prethodno istraživanje sprovedeno na sredovečnim zdravim muškarcima takođe je otkrilo slične pozitivne efekte konzumacije praha divlje borovnice na krvni pritisak i funkciju krvnih sudova. Poboljšanje endotelne funkcije, tj. sposobnosti krvnih sudova da se prošire, takođe je primećeno u novoj studiji, što je ključno za zdravlje kardiovaskularnog sistema i smanjenje rizika od ateroskleroze, piše Healthline.

Dr. Robert Pilčik, kardiolog iz Manhattan Cardiologyja u Njujorku, ističe da svako smanjenje sistoličkog krvnog pritiska može značajno smanjiti rizik od srčanih ili moždanih udara. Dodatno, nova studija pokazuje da poboljšanje endotelne funkcije može delovati kao zaštitni faktor protiv ateroskleroze.

Iako se čini da konzumacija praha divlje borovnice ima brojne koristi za srce i krvne sudove, nije pronađena značajna razlika u krutosti arterija, dijastoličkom krvnom pritisku ili lipidima u krvi između dve grupe ispitanika. Uprkos tome, ovakva promena ishrane može biti korisna za celi kardiovaskularni sistem.

Osim uticaja na kardiovaskularno zdravlje, nova studija pokazuje da prah divlje borovnice takođe može poboljšati kognitivne funkcije, uključujući trenutno prisećanje reči i testiranje prebacivanja zadataka. Iako je ovo malo istraživanje, rezultati sugerišu da borovnice mogu pružiti značajne prednosti za memoriju, prenosi N1.info.hr.

Uzimanje u obzir da borovnice takođe imaju druge prednosti za srce, uključujući smanjenje holesterola i upale, čini ih izvrsnim izborom za održavanje opšteg zdravlja srca. Osim borovnica, raznolika ishrana bogata polifenolima i drugim hranjivim materijama može doprineti boljem zdravlju.

Istraživanja takođe ukazuju na važnost promene načina života, uključujući fizičku aktivnost, kognitivne aktivnosti i društveni angažman, kako bi se smanjio rizik od demencije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar