U trendu

Ovo voće jedu ljudi koji žive najduže na svetu

Malo kostarikansko ostrvo Nicoja, osim predivnih peščanih plaža i obilja sunčeve svetlosti, ima i jednu od najvećih koncentracija stogodišnjaka. Mnogo je stvari koje doprinose zdravlju i dugovečnosti stanovnika ovog ostrva. Imaju životnu svrhu, drže svoju porodicu blizu, svakodnevno borave na suncu, a njihova voda je poznata po tome što ima izuzetno visok nivo kalcijuma.

Ali i njihov svakodnevni izbor hrane izdvaja ih od većine sveta. Jedu puno pasulja, kukuruza, pirinča, povrća i voća. Tropsko voće koje svakodnevno grickaju daje im antioksidanse, vitamine i minerale koji pridonose dužem i zdravijem životu, a jedno od najboljih je papaja.

Prema National Geographicu, stabala papaje ima u izobilju u Nicoji. Zato njegovi stanovnici svakodnevno grickaju njegove plodove.

Vitamini A, C i E u papaji pomažu u suzbijanju upale. Enzim papain pomaže u probavi i koristi se za ublažavanje zatvora i nadutosti. Papaja sadrži i beta karoten, a jedna studija objavljena u Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention otkrila je da ishrana bogata beta karotenom može pomoći muškarcima u prevenciji raka prostate.

Papaja je bogata i vlaknima, kalijumom, vitaminom K i kolinom. Ti hranjivi sastojci i vitamini mogu pomoći u lečenju dijabetesa, smanjenju rizika od raka i srčanih bolesti i u borbi protiv makularne degeneracije povezane sa starenjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar