U trendu

Ovu hranu trudnice ni u kom slučaju ne bi smele da jedu, tvrdi lekarka

Iako danas lekari tvrde da trudnice mogu da rade skoro sve što i žene koje nisu trudne, pod uslovom da imaju redovnu, zdravu i neometanu trudnoću, ipak postoje neke stvari koje su opasne. Jedna od zabrana pada naročito teško ljubiteljkama sušija.  Naime, dr. Lorens Stit, ginekolog i profesorka sa Univerziteta Merilend je za Romper rekla da postoji dobar razlog za tu zabranu.

Zašto trudnice ne mogu da jednu suši?

„Trudnice ne bi trebalo da jedu suši jer sirova riba dovodi bebu u rizik izloženosti bakterijama“, kaže dr. Stit. Isto važi i za nareske, tvrdi ona.

Ovo pravilo trebalo bi slediti odmah po početku trudnoće, a po nekima čak i pre, jer je rizik visok. Kako bi se izbegle razvojne komplikacije, dr. Stit potiče trudnice samo da se odreknu svog omiljenog sašimija ili nigirija tokom trudnoće.

Da li je kuvana riba u redu za trudnice?

„Da, kuvana riba je u redu“, kaže Stit, „pod uslovom da je potpuno kuvana i dosegne unutrašnju temperaturu od najmanje 74 stepeni Celzijusa.“ Plodovi mora mogu da budu dobar oblik ishrane za trudnice pod uslovom da se izbegava riba bogata živom. Odlične opcije uključuju losos, haringu, inćune, konzervisanu tunu i škampe.

Ali, uz sve navedeno, trudnice nikada ne bi smele da konzumiraju ove vrste morskih plodova u sirovom obliku kako bi izbegle bakterije, živu, pa čak i potencijalne parazite.

„Glavni uticaj parazitske infekcije koju prenose ribe na trudnice je anemija i promenjen imunitet, što može povećati rizik od infekcije majke“, prema istraživanju u časopisu Obstetrical & gynecological. „Primarni efekti na fetus uključuju intrauterino ograničenje rasta i prevremeni porođaj“, navodi se u izveštaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар