U trendu

Ovu namirnicu jedemo svakodnevno, a neverovatno je opasna za naše zdravlje: Odgovorna je za opake bolesti

Novo međunarodno istraživanje je pokazalo da ne bi trebalo konzumirati više od šest kašičica dodatog šećera dnevno. Naravno, sve to kako bismo ostali zdravi i kako šećer ne bi loše uticao na naše zdravlje.

Naučnici iz SAD-a i Kine su posmatrali koliko šećeri iz hrane i pića utiču na zdravstvene ishode, njih 83. Otkriveno je da prevelika konzumacija povećava rizik od 45 negativna zdravstvena ishoda, uključujući astmu, dijabetes, gojaznost, bolesti srca, depresiju, neke vrste raka i smrt, piše Mirror.

Treba pripaziti

Potvrdili su kako je depresija usko povezana s visokim unosom šećera, a prete i problemi zbog povećanog krvnog pritiska, srčanog, ali i moždanog udara. Takođe, veliki unos šećera povećava rizik od sedam vrsta raka, među kojima su i rak dojke, prostate i gušterače.

Na kraju su zaključili da bi trebalo da budu ograničeni na oko šest kašičica dnevno te se preporučuje ograničavanje pića zaslađenim šećerima na samo jednom nedeljno.

Prirodni šećeri su druga priča

„Preporučujemo smanjenje konzumacije slobodnih šećera ili dodanih šećera na ispod 25 g dnevno“, rekao je Liangren Liu, autor studije i vanredni profesor u West China bolnici.

Treba istaknuti da prirodni šećeri iz voća i povrća nemaju negativan efekat na zdravlje i dolaze s dodatnim hranjivim materijama poput vlakana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar