U trendu

Ovu ribu nikad ne spremajte za slavu, nije bezbedna ni zdrava za jelo upozoravaju stručnjaci

Svimaje poznato da je riba je bogata vitaminima, mineralima, proteinima, omega-3 masnim kiselinama, ipak, ponekad se pojavi problem, naročito kada nam riba dođe na sto iz nekog dalekog kraja sveta

Stručnjaci preporučuju ribu kao hranu za srce, mozak i oči. Neke vrste ribe su, ipak, predatori i svaštojedi, koji grabe sve što im dođe do usta, pa i štetnu živu.

Radi toga, kako bi se izbegla opasnost od trovanja, ne preporučuje se konzumacija određenih vrsta ribe, posebno ne deci i trudnicama. Često se otrovi mogu pronaći i u najskupljim ribljim specijalitetima – kao što je kavijar. S druge strane, neke zdravije i čistije vrste, mogu biti mnogo jeftinije.

Pesticidi, živa, teški metali – koje vrste zaobići?

Mora, okeani i neke reke su pune, zbog zagađenosti, teških metala, pesticida i žive. Kada riba unese živu, ona se veoma brzo veže za proteine u njenom telu. Vrste ribe sa neproverenim kvalitetom i neutvrđenim poreklom za koje je smatra da sadrže najveće koncentracije žive su, sabljarka, skuša, tuna, som, bakalar i jegulja, piše Everydayhealth.

Smatra se da ekskluzivni kavijar, koji se pravi od riblje ikre, može biti otrovan, pa se u njemu mogu pronaći pesticidi, teški metali kao što je živa.

Neposredni simptomi trovanja organskom, metil-živom uključuju oštećenje perifernog vida, trnjenje ruku, stopala i područja oko usta, nedostatak koordinacije, oštećenje govora i sluha, slabost mišića.

Izbegavajte i meso ajkule koja se hrani namirnicama za koje se smatra da imaju dosta žive. Skušu mnogi preporučuju kao dobru ribu, ali ona je, kako tvrde stručnjaci, predator i ne bira šta jede. Babuška je slatkovodna riba, veoma prilagodiv svaštojed, smatra se da može biti štetna, posebno ako se lovi u zagađenim vodama.

Omega – 3 kiseline, vitamin D, vitamin B 12 – šta jesti?

Riba je puna dragocenih omega – 3 masnih kiselina, od kojih je jedna i dokosaheksaenska kiselina (DHA) iz ribe poput haringe i sardina.

DHA, jedna od tri vrste omega-3, nalazi se u visokim koncentracijama u mrežnjači, delu oka koji prepoznaje svetlost i šalje signale u mozak kako bismo mogli da vidimo.

Dovoljne količine DHA važne su za strukturu i funkciju mrežnjače. Smatra se da se DHA skuplja u mrežnjači još dok su bebe u maternici. Postoje neke pretpostavke da omega-3 takođe mogu da ublaže simptome suvog oka. Smatra se da omega – 3 kiseline iz ribe mogu da imaju značajnu ulogu u održavanju normalnog krvnog pritiska, da su dobra preventiva kod srčanih bolesti, da odlično deluju i na kognitivne funkcije mozga.

Stručnjaci savetuju da prednost date lososu, sardini, inćunu, somu, bakalaru, pastrmki, osliću.

Losos sadrži vitamin D, vitamin B12, selen, omega-3 masne kiseline. Stručnjaci preporučuju da birate uvek organski, koji ima svetliju, bledoružičastu boju.

(Espreso/Eklinika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар