Pet je ključnih razloga zašto NE SMETE preskakati doručak

Da li i vi kao skoro 31 miliona Amerikanaca preskačete doručak? Ili je vaš „izbalansiran doručak“ sve što možete da se pojedete dok ste u pokretu?

Ako su vaši odgovori na gorenavedena pitanja potvrdni, onda ćete sigurno naneti štetu svom zdravlju pre nego što vaš radni dan uopšte počne.

Verovatno ste čuli da je doručak najvažniji obrok dana a sva istraživanja nam govore da je to istina.

Magistar Katrin Bruking, dijetetičar i nutricionista sa Univerziteta Kolumbija ističe zašto bi trebalo da doručak bude deo naše svakodnevne prepodnevne rutine.

Doručak vam može pomoći da izgubite težinu

Prema najnovijim istraživanjima, dijeta sa visokim sadržajem belančevina za doručak može vam pomoći da smanjite telesnu težinu. Studije pokazuju da su osobe koje jedu visokokvalitetne proteine kao deo prvog obroka spremne da spreče napade gladi, imaju smanjenu želju za hranom i izgube više masti uz održavanje čiste mišićne mase. Jedna studija objavljena u časopisu International Journal of Obesity pokazala je da su žene sa prekomernom težinom koje su jele jaja za doručak kao deo kalorijske dijete – izgubile 65 posto više težine i 34 posto više stomačnog sala nego žene koje su započinjale dan manjim brojem kalorija.

Doručak može smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa

Preskakanje prvog obroka može povećati šanse za razvoj bolesti srca i dijabetesa. Studija objavljena u časopisu Circulatione pratila je više od 25.000 muškaraca tokom perioda od 16 godina i otkrila da su oni koji su preskakali doručak imali skoro 30% veći rizik od razvoja koronarne bolesti srca.

Druge studije pokazale su da kada jedete obilan doručak – sebe štitite od dijabetesa tipa 2.

Doručak vam pomaže u ispunjavanju potreba za hranom

Uravnotežen jutarnji obrok koji sadrži nekoliko vrsta hrane: uključujući proteine, integralne žitarica, voće ili povrće, sadrži dovoljno hranljivih sastojaka za organizam. Zapravo, studije pokazuju da obilan raznovrstan doručak uglavnom zadovoljava potrebe za hranom, uključujući i veće količine vlakana, vitamina B, vitamina A i C, kalcijuma i drugo.

Doručak može poboljšati performanse dece u školi

Ako želite da vaše dete bude bolje u školi, započnite mu dan balansiranim doručkom. Bez jutarnjeg obroka kasnije se teško koncentrišu i deca i odrasli. Osobe koje ne doručkuju obično su razdražljivije i umornije od osoba koje su doručkovale. Neka istraživanja su pokazala kognitivne prednosti „dobrog“ doručka, uključujući bolje rezultate na testovima, bolje i brže pamćenje pređenog gradiva, pa čak i redovnije prisustvo u školi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.