U trendu

Pet popularnih namirnica koje nikad ne bi trebalo jesti ujutru, tvrde dijetetičari

Započinjanje dana zdravim, hranjivim doručkom napuniće vas energijom i koristiti vašem organizmu. Utvrđeno je da doručak smanjuje rizik od srčanog udara i dijabetesa i da poboljšava vaš fokus i raspon pažnje. Osim toga, pojedine namirnice koje jedete za doručak mogu vam pomoći da izgubite kilograme. Prema istraživačkom projektu Nacionalnog registra za kontrolu telesne težine, 78 posto ljudi koji mršave i održavaju telesnu težinu doručkuje svaki dan.

Ali važno je i šta jedete. U nastavku pročitajte za koje namirnice dijetetičari smatraju da ih je najbolje zaobilaziti kada je u pitanju prvi obrok u danu.

Zašećerene žitarice

„Većina žitarica ima malo vlakana jer se pripremaju od rafinisanog brašna, a to znači da ćete brzo osetiti glad“, kaže dijetetičarka Keli Mekgrejn za Eat This.

„Osim toga, one imaju visok udeo šećera i malo proteina. Takođe, imajte na umu da čak i žitarice za koje se tvrdi da su napravljene od celovitih žitarica često sadrže vrlo malo stvarnih celovitih žitarica“, dodala je.

Kobasice

Oni koji vole jači doručak ponekad biraju kobasice, ali stručnjaci se tome protive.

„Kobasica nije najhranjivija jutarnja opcija. Pravi se od mlevenog mesa, masti, začina, aroma i veziva. Ima visok udeo natrijuma, veliku količinu zasićenih masti i bogata je kalorijama. Prerađeno meso poput kobasica povezano je s povećanim rizikom od hroničnih bolesti i raka“, ističe portparolka Akademije za ishranu i dijetetiku Roksana Esani.

Umesto kobasica, birajte jaja, grčki jogurt ili maslac od orašastih plodova.

Pšenični hleb

Nutricionistkinja Don Džekson Blatner kaže da većinu vremena pšenični hleb ne znači hleb od celovitog zrna pšenice.

„Uglavnom je to rafinisani beli hleb. On će naglo podići pa spustiti nivo šećera i energije“, ističe.

Aromatizovani napici od kafe

Većina aromatizovanih napitaka od kafe bogata je kalorijama i šećerom i sadrži malo ili nimalo drugih hranjivih materija. Dijetetičarka Megi Mihalčik uopšteno se protivi tretiranju kafe kao doručka.

„Radije pojedite nešto ili pripremite smoothie od sveže mlevene kave, hladnog mleka, maslaca od badema i malo meda“, dodala je.

Voćni sok

„Iako možda želite dozu vitamina C, sok nije način da se njime napunite. Kad pravite sok, uklanjate sva vlakna, a dobijate šećer i kalorije. Ispijanje čaše soka od narandže je isto kao da pojedete pet do šest narandži i unesete preko 300 kalorija“, tvrdi dijetetičarka Ejmi Šapiro.

Previše šećera čak i iz voća može dovesti do gojenja, želje za šećerom i pada energije. Preskočite sok i umesto toga posegnite za smoothiejem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar