U trendu

Pet ubica sala na stomaku: Imate ih u kuhinji, a tope masnoću kao od šale

Leto je pred nama, a neki još uvek pokušavaju da izgube salo sa stomaka. Da biste ubrzali ovaj proces, uključite u ishranu tzv. „ubice masti“ koji ubrzavaju metabolizam, a to su začini koje svi već imate u kuhinjskim ormarićima.

Naime, neki začini mogu pomoći u mršavljenju prilagođenim i hranljivim obrocima i redovnom fizičkom aktivnošću, piše Healthline.

Dokazano je da mnoge biljke i začini uspešno potiskuju želju za hranom i podstiču sagorevanje masti i gubitak težine.

Pet neverovatnih začina koji pomažu u gubitku težine:

1. Đumbir

Đumbir je začin koji se dobija iz biljke gomoljastog đumbira. Često se koristi u narodnoj medicini za lečenje raznih bolesti, a neka istraživanja pokazuju da bi mogla da pomogne i kod mršavljenja.

Istraživanja su pokazala da đumbir značajno smanjuje i telesnu težinu i masnoće na stomaku.

2. Crni biber

Crni biber je uobičajeni začin u domaćinstvu koji se dobija od sušenog voća Piper nigrum porijeklom iz Indije. Sadrži moćno jedinjenje zvano piperin, koje paprici daje oštar ukus i potencijalne efekte gubitka težine.

Jedna studija je otkrila da je piperin pomogao u smanjenju telesne težine kod pacova koji su hranjeni na ishrani sa visokim sadržajem masti, čak i bez promena u unosu hrane. Nažalost, trenutna istraživanja su i dalje ograničena na in vitro i studije na životinjama.

Potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdilo kako piperin i crni biber mogu uticati na gubitak težine kod ljudi.

3. Cimet

Cimet je aromatičan začin napravljen od unutrašnje kore drveća iz roda Cinnamomum. Bogat je antioksidansima i ima nekoliko zdravstvenih prednosti. Neka istraživanja su otkrila da cimet može ubrzati gubitak težine.

Posebno je efikasan u stabilizaciji šećera u krvi, što može pomoći u smanjenju apetita i gladi. Cimet takođe može da smanji nivoe određenih digestivnih enzima, usporavajući tako razgradnju ugljenih hidrata.

4. Kurkuma

Kurkuma je začin cenjen zbog svog ukusa, intenzivne boje i moćnih zdravstvenih prednosti. Sadrži kurkumin, hemikaliju koja je opsežno proučavana zbog njenih efekata na sve, od upale do gubitka težine.

Jedna studija na 44 osobe sa prekomernom težinom otkrila je da je uzimanje kurkumina dva puta dnevno tokom jednog meseca bilo efikasno u gubitku masti, smanjenju masti na stomaku i povećanju gubitka težine do pet procenata.

5. Origano

Origano je višegodišnja biljka koja pripada istoj porodici biljaka kao nana, bosiljak, majčina dušica, ruzmarin i žalfija. Sadrži karvakrol, moćno jedinjenje koje može pomoći u gubitku težine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.