Pijete kafu čim ustanete? Prestanite!

Ljubitelji prve jutarnje kafe odmah nakon buđenja će se razočarati

Mnogi ljudi ne mogu zamisliti jutro bez šolje kafe koja će ih razbuditi i dobro prodrmati kako bi bili spremni za obaveze koje ih čekaju tokom dana.

Ali, prema mišljenju naučnika, konzumiranje omiljenog napitka odmah nakon buđenja može imati loš učinak na organizam.

Naime, hormon stresa kortizol je rano ujutro na svom vrhuncu. A upravo taj hormon povećava budnost i koncentraciju, reguliše metabolizam, imunitet i krvni pritisak. Svoj vrhunac dostiže 30 do 45 minuta nakon što ustanemo iz kreveta, te nastavlja da opada tokom dana.

Stručnjaci savetuju da kafu pijete onda kad vam je nivo kortizola niži. Konkretno, ako ustajete u 6:30 h, onda posegnite za kafom u periodu između 9:30 i 11:30 ujutro.

Drugi razlog koji ide u prilog tome da kafa ujutru rano nije dobra jeste činjenica da kofein može povećati nivo kortizola.

Dakle, ako konzumirate kafu u trenutku kada je kortizol na vrhuncu, možete dodatno povećati nivo ovog hormona, a time i uništiti svoj imitet i uzrokovati zdravstvene probleme.

Međutim, nije bilo dugoročnih istraživanja koja su se bavila zdravstvenim posledicama povišenog kortizola zbog konzumiranja kafe.

Ako želite da povećate nivo energije pre treninga, Healthline savetuje da kafu pijete 30-60 minuta pre vežbanja. S druge strane, kafa može da dovede do anksioznosti i poremeti vam spavanje. Da biste to izbegli poremećaje, nemojte piti kafu šest sati pre spavanja.

Koliko kofeina je preporučljivo dnvno piti?

Stručnjaci kažu da je idealna količina 400 miligrama kofeina, tačnije, četiri šolje kafe. Trudnicama i dojiljama se preporučuje od 200 do 300 miligrama dnevno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.