U trendu

Pijete li previše kafe: To bi moglo skupo da vas košta kasnije u životu

Mnogi od nas uživaju u šoljici kafe ili dve tokom dana, ali novo istraživanje sugeriše da bi previše kafe moglo dugoročno da smanji volumen mozga i poveća rizik od demencije, piše Science Alert.

Ovo je takođe bila velika studija koja je uključivala 17.702 učesnika, starosti od 37 do 73 godine, preuzetih iz projekta UK Biobank. Dugotrajni projekt prikuplja informacije o mnoštvu različitih mernih podataka o zdravlju i načinu života, uključujući konzumaciju kafe, volumen mozga i bolesti, kao i dodatne podatke poput socioekonomskog statusa na koji naučnici mogu uticati.

Zdravstvene implikacije

Prekomerni rizici kafe mogu prilično naglo da skoče, iako bi morali da pijete puno napitka. Studija je pokazala da ljudi koji piju šest ili više šoljica dnevno imaju 53 posto veće šanse da obole od demencije od onih koji su pili jednu ili dve šoljice ili manje.

„Kafa je među najpopularnijim pićima na svetu“, kaže epidemiolog Kiti Farm sa Univerziteta Južne Australije. „Ipak, budući da je globalna potrošnja veća od devet milijardi kilograma godišnje, presudno je da razumemo sve moguće zdravstvene implikacije“.

„Ovo je najopsežnije istraživanje veza između kafe, merenja volumena mozga, rizika od demencije i rizika od moždanog udara – ujedno je i najveća studija koja je uzela u obzir volumetrijske podatke mozga i širok spektar zbunjujućih faktora.“

Do čega bi skupljanje mozga moglo da dovede?

Iako znamo da kafa utječe na mozak na razne načine, uključujući i to da nas drži budnima, prethodna istraživanja bila su neuverljiva i, u nekim slučajevima, kontradiktorna kad je reč o bilo kakvoj vezi između volumena mozga i demencije.

Nakon što su uzeli u obzir varijable poput pola, starosti, BMI-a i dugotrajnih bolesti, istraživači su otkrili vezu između ispijanja više kafe i manjih ukupnih volumena mozga kod učesnika, kao i povećani rizik od demencije.

Ova studija nije proučavala do čega bi skupljanje mozga moglo da dovede. Iako i siva i bela materija pomažu u kontroli motoričke i čulne funkcije, teško je povezati posedovanje manje količine te materije s određenim rezultatima u ponašanju ili aktivnosti mozga. Skupljanje mozga je takođe nešto što se obično prirodno događa kako starimo, a neka istraživanja sugerišu da možda postoji veza između volumena i demencije.

Zašto se to događa?

Nije jasno zašto se događa da pijenje više od šest šoljica kafe može dovesti do moždanog udara ili demencije. Treba obaviti još dosta istraživanja o tome kako kofein i kafa stupaju u interakciju s moždanim ćelijama, bez obzira jesu li te interakcije na kraju pozitivne ili negativne.

Moguće je da je način na koji se kofein veže za adenozinske receptore u mozgu jedan od načina na koji se te promene događaju, iako bi mogle biti uzrokovane manje direktnim uticajem kafe na druge delove tela poput kardiovaskularnog sistema.

„Uobičajena dnevna potrošnja kafe je negde između jedne i dve standardne šoljice kafe“, kaže epidemiolog Elina Hypönen sa Univerziteta Južne Australije. „Naravno, iako mere jedinice mogu da variraju, nekoliko šoljica kafe dnevno je po pravilu u redu.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.