U trendu

Pivo je ipak mnogo gore za naše zdravlje nego što smo mislili

Ispijanje piva omiljeni je ritual ljudi iz svih sfera. Međutim, ovaj alkoholni napita da može uzrokuje niz zdravstvenih problema.

Istraživanja sugerišu da je ispijanje piva povezano sa širokim spektrom zdravstvenih problema koji mogu imati trajne posledice. Međutim, treba imati na umu da su mnoge od sledećih nuspojava otkrivene samo pri prekomernom unosu piva ili konzumaciji više od dva piva dnevno. Umereni unos piva ipak dolazi s manje negativnih nuspojava, ali nova studija otkriva da je čak i ta količina opasna po zdravlje mozga.

Iako se možda nakon čaše piva osećate samopouzdanije, stručnjaci kažu da mozak od toga nema nikakve koristi. Ovogodišnja studija proučavala je slike mozga više od 25 hiljada odraslih osoba i istraživači sa Univerziteta Oksford izjavili da nijedna količina alkohola nije sigurna za zdravlje mozga.

„Čak i umerena konzumacija, što znači do jedno piće dnevno za žene i do dva pića dnevno za muškarce, mogla je da nanese veće štete mozgu onih koji piju nego što su prethodna istraživanja prepoznala“, naveli su u rezultatima.

Preterana konzumacija piva može da poveća rizik od preddijabetesa

Ako vam je ispijanje par piva nakon dugog radnog dana uobičajena navika, možda ugrožavate svoju gušteraču.

Studija iz 2012. objavljena u Diabetes Medicine otkrila je da je među grupom od 5.128 muškaraca i žena starih od 35 do 56 godina povećana konzumacija piva povezana s većim rizikom od preddijabetesa među ispitanicima muškog pola. Muškarci su već izloženi većem riziku od preddijabetesa nego žene, pri čemu je kod 37.4 posto odraslih američkih muškaraca dijagnostifikovan preddijabetes, dok je kod žena taj procenat iznosio 29.2. Uzimajući u obzir da između 5 i 10 posto onih s preddijabetesom razvije dijabetes tipa 2, nepovratno stanje koje narušava metabolizam i povećava rizik od komplikacija kao što su bolesti srca i bubrega, muškarci bi mogli da shvate da je pametno smanjiti unos piva.

Konzumacija piva povezana je s nekoliko vrsta raka

U 14. izdanju izveštaja o karcinomima napominje se da je alkohol poznata kancerogena tvar, dok je izveštaj iz 2015. u časopisu The Permanente Journal pokazalo da su oni koji piju veće količine imali veći rizik od raka jetre i raka dojke.

Prekomerno pijenje alkohola može povećati rizik od prerane smrti

Ako želite da živite dug i zdrav život, razmislite o tome da smanjite količinu piva koju ispijate.

Studija iz 2018. objavljena u časopisu Alcoholism: Clinical & Experimental Research navodi da je ispijanje jednog do dva alkoholna pića četiri ili više puta nedeljno povećalo verovatnoću da će ispitanici prerano umreti za 20 posto u odnosu na one koji su pili tri puta nedeljno ili manje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar