U trendu

Postoji jedna stvar koju čovek nikada ne bi trebalo da jede

Kada je u pitanju zdrava hrana, puno je stvari koje možete izabrati, od voća i povrća pa do zdravih komada mesa, a kada se radi o najukusnijoj hrani sigurno ćete prvo pomisliti na nešto masno. Ako volite slatko, sigurno je vaš izbor uvek kolač.

Ali, ta hrana sadrži jedan od najgorih sastojaka koji hrana može da ponudi, a to su trans masti.

Transmasne kiseline su tečnosti ulja koja su pretvorene u kruto stanje procesom hidrogenizacije, a sastojak su mnogih prethodno pripremljenih obroka i namirnica kako bi se one očuvale. Mnoge pržene namirnice sadrže trans-masti koje povećavaju holesterol i najčešće dolaze u obliku hidrogenizovanih biljnih masti. Trans masti, jednako kao i zasićene masti, glavni su krivci visokog kholesterola koji unosimo hranom, ali nisu navedeni na deklaraciji namirnica, piše Ordinacija.hr.

Trans masti nemaju nikakvih dobrobiti za zdravlje, navodi Monika Auslander Moreno, nutricionista. Trans masti i dalje postoje u nekim namirnicama, poput pečenih poslastica i testa pa ih je teško izbeći, ali su i izuzetno nezdrave.

Zašto su trans masti loše?

Određene trans masti se prirodno stvaraju i one nisu razlog za brigu. „Nalaze se prirodno u nekim životinjskim proizvodima u malim količinama i tako ne mogu da naštetite čoveku“, dodaje Moreno.

Ipak, postoje i te opasne, veštačke trans masti koje mogu da budu jako štetne za zdravlje srca, a kako su one vodeći uzrok smrti u svetu, konzumacija istih nikako nije dobrodošla.

„Utiču na razvoj kardiovaskularnih bolesti jer podižu nivo „lošeg“ holesterola, a snižavaju onaj „dobro“. Ako redovno konzumirate namirnice koje ih sadrže, morate znati da tako povećavate rizik od nastanka dijabetesa, srčanog infarkta i bolesti kardiovaskularnog sistema“ .

Jedna studija sprovedena pre 10 godina pokazala da muškarci koji ih redovno unose u organizam imaju 28 posto veće šanse za razvoj bolesti srca, dok taj procenat kod žena iznosi 21 posto.

Kako ih izbaciti iz ishrane?

Najbolje bi bilo tako da sami pripremate hranu, poput testa za omiljene kolače jer ćete tako imati kontrolu nad onim što stavljate u recept, pa tako i onim što jedete. Uz to je važno proveravati deklaracije na proizvodima koje kupujete kako biste znali šta se u njima nalazi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.