U trendu

Prednosti mediteranske ishrane

Svi stručnjaci se slažu da je mediteranski način ishrane veoma zdrav, a pri tom i način života sa ležernim obedovanjem i umerenim fizičkim aktivnostima koji doprinosi zdravlju.

Sve je više istraživanja koja nastavljaju dokazivati da je ishrana bogata namirnicama biljnog porekla i zdravim mastima dobra za nas. Studije pokazuju da mediteranska ishrana štiti od razvoja srčanih bolesti, metaboličkog sindroma, nekih vrsta raka, gojaznosti, dijabetesa tipa 2, demencije, Alchajmerove bolesti, a pored toga produžava životni vek.

Prednosti

Mediteranska ishrana je dugo povezivana sa manjim rizikom od srčanih bolesti.

Pored toga, studije pokazuju da mediteranski tip ishrane pozitivno deluje na kardiovaskularne faktore rizika, uključujući ukupni holesterol, nivo dobrog i lošeg holesterola, trigliceride, krvni pritisak i nivo šećera u krvi.
Na primer, jedna studija koja je uporedila mediteranski način ishrane sa dijetom na bazi malo masti, utvrdila je da mediteranska ishrana bolje utiče na kardiovaskularne faktore rizika.

U martu 2011. godine, analiza 50 studija povezala je mediteransku ishranu sa manjim šansama za dobijanje metaboličkog sindroma, odnosno skupa faktora rizika (visok krvni pritisak, visok nivo šećera u krvi, loš holesterol i abdominalno salo) za bolesti srca, dijabetes i moždani udar.

Druge studije pokazuju da je, uz održavanje zdrave telesne težine, jedna od najboljih strategija da se smanji rizik od dijabetesa – mediteranski tip ishrane, bogat namirnicama biljnog porekla, ribom, živinskim mesom, uz umerene količine alkohola (uglavnom crveno vino) i malo crvenog mesa, mesnih prerađevina, visokomasnih mlečnih proizvoda i rafinisanih žitarica.

Pored svih ostalih zdravstvenih prednosti, jedna od njih može biti i težina.

Porodica

Porodice koje zajedno obeduju obično su zadovoljnije, a na taj način roditelji pozitivno utiču na svoju decu da prave bolje izbore hrane. Jedna studija pokazala je da mlade osobe koje se hrane na mediteranski način imaju bolje zdravlje, bolje rezultate u školi i boljeg su raspoloženja. Deca koja u mladosti nauče da se zdravo hrane kasnije manje obolevaju i manje su sklona gojaznosti.

Pređite na mediteransku ishranu

Mediteranska ishrana se smatra modelom za dobro zdravlje. Istraživanja i dalje pokazuju da mediteranska kuhinja, na osnovu zdrave hrane i fizičkih aktivnosti, predstavlja recept za dug i zdrav život. Ovaj način ishrane predstavlja odličan i prijatan način života, uz to fleksibilan, lako ga je pratiti, a najbolje od svega je to što je dobar za vaše zdravlje.

To ne znači da treba da živite duž Mediterana, a nije ni neophodno da putujete dalje od svog lokalnog supermarketa i pronađete sve što je potrebno za ovaj način ishrane.

Čak i ako ne pratite u potpunosti mediteransku ishranu, jednostavno uvrstite više različitih jela u jelovnik, koristite više voća i povrća u ishrani, neka vaši obroci budu češći a manje obimni, učinite da vaša trpezarija postane ležernija, budite više fizički aktivni i zadovoljićete vrhunske zdravstvene ciljeve.

Mediteranska dijeta

Mediteranska dijeta ne predstavlja nagli i kratkotrajni prelazak na mediteranski način ishrane radi brzog smanjenja težine, već dugoročni način života i ishrane koji daje rezultate i u zdravlju i u kilaži.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar