U trendu

Primamljivost čaja

Za razliku od nekih drugih kultura, kod nas pijenje čaja nije opštenarodna navika. Dobro je poznat čuveni engleski „čaj u 5“ ili razni japanski rituali koji prate ispijanje čaja. U našoj zemlji, ispijanje toplog čaja vezuje se najčešće za period prehlade ili nekih drugih bolesti.
Treba, međutim, znati da je čaj veoma poželjno piti i preventivno, što češće, to ne samo iz zdravstvenih razloga već i radi uživanja. U prodaji se mogu naći čajevi divnih ukusa – od najraznovrsnijeg voća do egzotičnih biljaka.
Istraživanja pokazuju da se u čaju nalaze antioksidanti polifenoli, koji pomažu u zaštiti od srčanog udara, šloga, nekih vrsta raka, čak i kod problema sa lošim dahom. Ispijanja zelenog čaja u znatnim količinama pomaže u smanjivanju rizika od raka pluća – najsmrtonosnije vrste raka. U prevenciji ovog kancera zeleni čaj pomaže i kod pušača.
U Japanu se dosta pije upravo zeleni čaj. Zato i ne čudi što je u ovoj zemlji stopa obolelih od raka pluća niža nego na primer u Sjedinjenim Američkim Državama, čiji stanovnici ne piju često čajeve.
Tajvanski istraživači uradili su studiju ispitavši hiljadu ljudi o navici pijenja čaja. Otkriveno je da oni koji su pili bar dve šolje čaja nedeljno u dužem periodu od deset godina, imaju 20% manje telesnih masnoća i prosečno manji obim struka u odnosu na ispitanike koji ne piju čaj.
Američki naučnici su objavili da je 15 učesnika ogleda smanjilo svoj nivo holesterola za 11% tako što su tokom tri nedelje konstantno pili po pet šoljica čaja dnevno.
Australijski naučnici su izvršili istraživanje nad 218 žena i utvrdili da redovno konsumiranje čaja snižava povišen krvni pritisak.
Zašto se ne biste „prebacili“ na čaj? Ako je već počela da vam smeta ustaljena navika ispijanja jake jutarnje kafe, pokušajte sa ovim napitkom, koji takođe pozitivno utiče na nivo pažnje i koncentracije.
Pored toplih čajeva koji nam pomažu i da zagrejemo telo, u letnjem periodu veoma su popularni – ledeni čajevi. Da li su oni jednako korisni kao vrući napici? Ranije se smatralo da ohlađeni čajevi gube veći deo antioksidanata, ali je detaljnim analizama domaćih ledenih čajeva utvrđeno da to ipak nije tako. Čak i kada se izgubi neki deo antioksidanata u ledenom čaju, njihov broj ipak ostaje veći nego u većini namirnica.
I na kraju, preporučićemo vam neke izuzetne ukuse čaja za lagano ispijanje u zimskim sumracima: čaj od brusnice, zeleni čaj sa mlekom i kao posebno ukusan – čaj sa ukusom karamele.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar