U trendu

Pripremite se na šok nad šokovima: Stručnjaci otkrili da je namirnica koju stalno jedete najrizičnija za konzumaciju

Hrana je nužnost, ali može biti i opasnost. Kada niste oprezni, ono što konzumirate može predstavljati velike rizike za vaše zdravlje i sigurnost. Neki od najosnovnijih proizvoda iz prodavnice, poput kafe i mlečnih proizvoda, uzrokovali su opasne izbijanje bolesti povezane s virusima i bakterijama poput salmonele, listeije i E. coli. Međutim, neke su namirnice posebno opasne.

S obzirom na sve češća upozorenje za povlačenje hrane, potrošači se možda pitaju jesu li određene namirnice posebno opasne kada je reč o zarazi hranom. Nedavno je neprofitna organizacija koja proučava proizvode i usluge za potrošače odlučila je da odgovori na to pitanje, i objavila je neke značajne rezultate, prenosi EatThis.

Lisnato povrće najopasnije

Stručnjaci za bezbednost hrane iz Consumer Reports-a proučavali su povlačenje hrane i izbijanje bolesti uzrokovanih hranom od 2017. do 2022. godine, analizirajući podatke iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, Uprave za hranu i lekove i Ministarstva poljoprivrede SAD-a. Zatim su sastavili spisak od 10 posebno „rizičnih“ prehrambenih proizvoda koristeći podatke o tome koliko se ljudi razbolelo ili umrlo od tih proizvoda, koliko puta su ovi tipovi hrane bili povučeni te ukupna količina svake vrste hrane koja je bila povučena.

Consumer Reports je uključio lisnato povrće kao najrizičniji prehrambeni proizvod na listi, što će biti teški udarac za ljubitelje salate. Stručnjaci za bezbednost hrane utvrdili su da su 11 smrti povezane s povučenim lisnatim povrćem, poput romaine salate i salate iz kesice, zbog kontaminacije E. coli i listerijom. To je bilo najveći broj smrti povezanih s bilo kojom namirnicom na listi. Lisnato povrće takođe je bilo povezano s trećim najvećim brojem obolelih na spisku, 614, te drugim najvećim brojem povlačenja, 50.

Koji je razlog?

Brajan Ronholm, direktor za prehrambenu politiku u Consumer Reports-u, objasnio je da je razlog zašto je lisnato povrće povezano s toliko mnogo bolesti uzrokovanih hranom najverovatnije zbog kontaminirane vode koja se koristi za navodnjavanje polja u Kaliforniji i Arizoni. Čak i ako lisnato povrće nije zagađeno vodom tokom uzgoja, kontaminacija ima potencijal za brzo širenje između proizvoda unutar fabrika za preradu, jer se kesice s lisnatim povrćem procesiraju u relativno malom broju objekata u zemlji.

Za potrošače koji žele da zaštite sebe od mogućih bolesti uzrokovanih hranom u lisnatom povrću, stručnjaci Consumer Reports preporučuju da kupuju cele glavice salate umesto salata u kesicama ili kutijama, te da uklone spoljne listove salate gde se bakterije često mogu skrivati. Potrošači takođe mogu birati hidroponsku i stakleničku salatu jer su manje verovatno one kontaminirane životinjskim izmetom, ili razmotriti kuvanje zelenog lisnatog povrća poput kelja i raštana jer toplota može ubiti bakterije.

Sirevi i jedna vrsta mesa

Iako je lisnato povrće bilo najrizičniji proizvod na listi, sirevi i delikatesi su bili drugi na listi s ukupno sedam smrtnih slučajeva i 409 bolesti. Mleveno meso je bilo treće s dva smrtna slučaja i 643 bolesti. Ronholm je naglasio da Consumer Reports ne nalaže kupcima da u potpunosti izbegavaju ove namirnice. Međutim, lista potvrđuje „važnost praćenja najboljih praksi za bezbednost hrane za sve vaše namirnice, uključujući poznavanje načina praćenja i reagovanja na povlačenje hrane kada se dogode“, rekao je za EatThis, a prenosi Klik.hr.

Među najopasnijima još su se našli piletina, ćuretina, luk, brašno, a za potpuni spisak rizičnih namirnica u prodavnicama, kao i savete o tome kako ublažiti rizike povezane s njima, pogledajte celu listu na Consumer Reports.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.