U trendu

Prirodni lekovi i srčana oboljenja – potencijano opasna kombinacija

Osobe koje već uzimaju neki od lekova za srce i regulisanje srčanih oboljenja potencijalno se suočavaju sa opasnim međureakcijama do kojih dolazi prilikom kombinovanja pomenutih lekova sa dodacima na biljnoj bazi kao što je ginko biloba ili beli luk – potvrdile su brojne analize i istraživanja.
Istraživanja
U cilju sprečavanja potencijalnih komplikacija, istraživači i stručnjaci sačinili su malu listu biljnih preparata i lekova na biljnoj bazi kojih bi srčani bolesnici trebalo svakako da se klone.
Puno je osoba koje misle da je sve što je biljnog porekla ili prirodno u isti mah i bezbedno. I pored toga što se prirodni lekovi koriste već vekovima, a njihovo dejstvo je već dokazano – lekovi na hemijskoj bazi koje danas koristi veliki broj obolelih ljudi ne slažu se baš najbolje sa prirodnim lekovima poznatim od davnina.
U velikoj opasnosti su posebno starije osobe koje pate od nekog vida srčanog oboljenja, a pored ovih lekova uzimaju i brojne druge lekove za lečenje hroničnih oboljenja. Na taj način, oni povećavaju rizik od izliva krvi i krvarenja uopšte. Među najčešćim negativnim pojavama otkrivenim posle brojnih istraživanja kombinacije konvencionalnih lekova sa lekovima i dodacima na prirodnoj bazi – upravo je krvarenje uz smanjeno dejstvo već prepisanih lekova.
Ustanovljeno je da lekovi na prirodnoj bazi, kao i dodaci koji sadrže prirodne sastojke, poput belog luka, đumbira i ginko bilobe, povećavaju rizik od pojave krvarenja kada se kombinuju sa lekovima protiv zgrušavanja krvi. Otkriveno je i da ginseng i zeleni čaj umanjuju dejstvo ovih lekova. Širom sveta je uglavnom zabranjen proizvod na biljnoj bazi ephedra (ma-huang), jer se dovodi u direktnu vezu sa: šlogom, srčanim udarom i smrću od aritmije srca kod inače zdravih osoba koje su koristile ovaj proizvod radi povećanja energije i gubitka suvišnih kilograma.
Istraživači i stručnjaci nisu ipak identifikovali međureakcije svih alternativnih i lekova na prirodnoj bazi. Već skoro dve decenije zna se za negativno dejstvo grejpfruta i soka od grejpfruta: grejpfrut povećava nivo toksičnosti određenih lekova tako što blokira ključni enzim zadužen za razlaganje lekova u crevima. Ako osoba uzima lekove za smanjenje holesterola u krvi u kombinaciji sa sokom od grejpfruta, može doći do povećanja nivoa statina u krvi i do 3-4 puta više nego što je neophodno.
Zaključak
Dakle, ukoliko već uzimate određene lekove a hteli biste njima da dodate i neke na biljnoj ili prirodnoj bazi, najpre se konsultujte sa lekarom ili stručnjakom, kako biste izbegli potencijalne komplikacije a sebi bespotrebno narušili zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)