Idealan prolećni način ishrane

Da li ste spremni da odložite u ormar glomaznu zimsku odeću? Sledite naše savete i pripremite se za prolećno doba.

Nije neobično da u zimskom periodu manje pazite na zdravu ishranu nego u ostalim godišnjim dobima. Naposletku, ko će primetiti vaše obline ispod udobnih, toplih i širokih zimskih džempera? Ali, dolazi proleće, i vreme je da pokažete svima koliko dobro izgledate. Samo nekoliko izmena svakodnevnih navika biće dovoljno za vaše zgodnije i zdravije telo.

Započnite obrok povrćem
Važno je kada se šta se šta jede. Ako počnete ručak onim što daje najviše nutricionističkih vrednosti i najmanje kalorija – to je pravi način. Najnovije istraživanje pokazalo je da oni subjekti koji su pre obroka imali veliku porciju niskokalorične salate manje jedu u nastavku obroka i unose 12% manje kalorija ukupno. Niskokalorična salata sadrži na primer zelenu salatu, šargarepe, krompire, celer, krastavce, preliv bez masnoća i lagani mocarela sir. Prema ovom istraživanju, ako jedete puno ove salate (u velikoj porciji), imate osećaj sitosti, iako ste jeli niskokalorične sastojke.

Jedite topla jela
Započnite dan toplim obrokom, na primer, skuvana ovsena kaša ima mnogo manje kalorija od suvih cerealija. Takođe, vruće jelo će povećati vaš osećaj sitosti i duže ga održati. Doručak pun hranljivih i zdravih vlakana smanjuje rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i nekih vrsta raka, tako da se ishrana intergralnim žitaricama toplo preporučuje – jednoglasni su stručnjaci.

Zeleno, volim te zeleno
Kada je reč o pićima, zeleni čaj je mnogo preporučljiviji od gaziranih pića. Jedna limenka gaziranog pića sadrži oko 140 kalorija, što je kao da ste pojeli devet kašičica šećera. S druge strane, zeleni čaj ne sadrži kalorije. U istraživanju iz januara 2005. godine, u zelenom čaju otkrivena je supstanca katehin. Ona je vrlo korisna za organizam, jer stimuliše telo da brže sagoreva kalorije, a ima i antiinflamatorno i antikancerogeno dejstvo. Ovaj čaj možete piti i na drugi način – sa ledom, kao osvežavajući i zdrav napitak. Eto rešenja za vrele mesece koji nas uskoro očekuju.

Napravite čokoladnu pauzu
Jedna kockica kvalitetne čokolade može zadovoljiti vašu potrebu za slatkim i održati osećaj sitosti. Ali – držite se tamne čokolade. Njen ukus je intenzivniji, a deluje i antioksidantski. I naravno – pozitivno utiče na raspoloženje.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike