U trendu

Razočaraćete se: Bela čokolada uopšte nije čokolada

Ako ste proveli ceo život u uverenju da je bela čokolada prava čokolada, mogli biste se razočarati. Ova namirnica je jedna od onih oko kojih se uvek vode rasprave. Dok je jedni obožavaju, drugi uopšte nisu očarani njome. Ne postoji ništa između.

Ako ste neko ko s ponosom ističe belu čokoladu svojom omiljenom vrstom čokolade, sa žaljenjem vas moramo obavestiti da to zapravo ni nije čokolada.

Konkretno, ona se klasifikuje kao čokoladni poslastičarski proizvodi, a ne čista čokolada, jer ne sadrži nikakve krute komade čokolade. Napravljena je korištenjem mešavine kakao maslaca, šećera, mlečnih proizvoda, vanile i emulgatora poznatog kao lecitin, piše „Mirror“.

– Kad se kakao zrna uklone iz njihovih mahuna, fermentišu, osuše, prže, otvore i izvade, a ljuske odbace, ostaje samo maleni deo čokolade. One su zatim mlevene u pastu koja se zove čokoladni liker. Čokoladni liker može se razdvojiti na kakao komadiće koji daju ukus i kakao maslac, koji je mast. Proizvod mora sadržati komadiće kakaa kako bi se klasifikovati kao čokolada, a bela čokolada ima samo kakao maslac, objasnili su stručnjaci za hranu iz Bon Apetita.

Mnogi ljudi na društvenim mrežama nisu krili svoje razočaranje ovom informacijom pa su zaključili da je „bela čokolada čista laž“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.