Redovno ga jedite: smanjuje rizik od šloga

Naučnici na Univerzitetu Sudžou iz Kine dokazali su da konzumiranje određene količine sira smanjuje rizik od pojave nekih bolesti. Stručnjaci su naglasili da 40 grama sira dnevno smanjuje rizik od razvoja srčanih oboljenja 14 odsto, a moždanog udara 10 odsto. I britanska studija je posle ispitivanja u kojem je učestvovalo milion ljudi pokazala slične rezultate, a naučnici Univerziteta u Redingu pojasnili su da njihova studija dovodi u pitanje višegodišnje savete da bi trebalo ograničiti unos mlečnih proizvoda. Sir je dobar jer sadrži zasićene masne kiseline i dobre nutrijente, pojasnili su autori studije.

Dobra svojstva hrane postižu se kombinacijom masti i ugljenih hidrata, smatra dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane zdravih i bolesnih ljudi. Ona napominje da je, kada je krenula epidemija gojaznosti, počela da se primenjuje „low fat diet” (ishrana siromašna mastima). U novom načinu ishrane, da bi se poboljšao ukus, dodavan je šećer što je dovelo do još veće gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

– Mnogim proizvodima, uključujući mlečne, smanjivali su masti i dodavali šećer pa smo na tržištu dobijali „zdrave proizvode sa 0 odsto mlečne masti”. Međutim, ti proizvodi su sve samo ne zdravi. Poslednjih decenija ponovo su rađene studije vezane za ishranu, masnoće i mlečne proizvode i pokazalo se da umerena upotreba punomasnih mlečnih proizvoda smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti 12 odsto, a šloga 13 odsto. Zašto? Mlečni proizvodi su bogati zaštitnim nutrijentima, mineralima (kalcijumom, fosforom, kalijumom i magnezijumom) i vitaminima Be grupe – naglašava dr Veroslava Stanković.

Ranije se smatralo da zasićene masti i so, koja je zastupljena u mlečnim proizvodima, dovode do arteroskleroze. Međutim, u 29 meta- analiza otkrilo se da ukoliko se umereno uzimaju ove masti i so nemaju nikakav uticaj na krvne sudove.

(D. D. K, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.