U trendu

„Revolucionarna“ studija na blizancima pokazala šta veganstvo radi telu

Prelazak na vegansku ishranu smanjuje rizik od srčanih problema kod ljudi za nekoliko nedelja, prema rezultatima istraživanja sprovedenom na jednojajčanim blizancima.

Braća i sestre koji su se držali veganske ishrane imali su ‘značajno’ niži holesterol, bolji nivo šećera u krvi i veći gubitak težine za samo dva meseca od onih koji su jeli „normalno“.

Veganstvo se povezivalo sa problemima kao što su anemija i depresija, ali istraživački tim u Kaliforniji veruje da novi nalazi ukazuju na manji rizik od srčanih oboljenja, jer su holesterol, šećer u krvi i težina faktori rizika.

Dr Kristofer Gardner, istraživač ishrane na Univerzitetu Stanford, rekao je da je studija pružila „revolucionarni način da se potvrdi da je veganska ishrana zdravija od konvencionalne ishrane“, prenosi Daily mail

Studija je uključivala 22 para identičnih blizanaca prosečne starosti od 39 godina. Od učesnika, 77 odsto su bile žene.

Velika većina – 73 odsto – bili su belci. Nijedan od učesnika nije imao kardiovaskularne probleme niti je bio gojazan. Njihov prosečan BMI bio je 25,9, što ukazuje na to da su učesnici imali malo prekomerne težine. Tim je izabrao da proučava blizance jer su imali sličnu genetiku i stil života.

Istraživači sa Univerziteta Stanford i Univerziteta u Kaliforniji su tražili od jednog blizanca iz svakog para da sledi vegansku ishranu, dok je drugi jeo tipičnu hranu. Obe dijete su uključivale povrće, mahunarke, voće i integralne žitarice. Šećeri i rafinisane žitarice poput belog hleba i testenina nisu bili uključeni ni u jedan plan.

Veganska ishrana nije uključivala meso ili životinjske proizvode, dok je u običnu ishranu bila uključena piletina, riba, jaja, sir, mlečni proizvodi.

Istraživači su merili težinu i analizirali krv učesnika u tri perioda tokom studije: na početku ispitivanja, posle četiri nedelje i posle osam nedelja.

Osnovni nivo LDL za vegane bio je 110,7 mg/dl i 118,5 mg/dl za svaštojede. Do kraja studije, nivoi su pali na 95,5 i 116,1. Za vegane je to bio pad od 14 odsto.

Vegani su takođe pokazali pad insulina za oko 20 procenata i izgubili 4,2 kilograma više od svejeda, prenosi nova.rs.

„Na osnovu ovih rezultata i razmišljanja o dugovečnosti, većina nas bi imala koristi od prelaska na biljnu ishranu“, rekao je dr Gardner. „Ovo sugeriše da svako ko odabere vegansku ishranu može poboljšati svoje dugoročno zdravlje za dva meseca, pri čemu se najviše promena vidi u prvom mesecu.“

Studija je objavljena u časopisu JAMA Network Open.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar