Sadržaj šoping-liste

Gubljenje suvišnih kilograma počinje već kupovinom – preuzećete kontrolu nad namirnicama koje jedete ako preuzmete kontrolu nad svojom šoping-listom. Svaki put kada ubacite niskokaloričnu namirnicu u svoju korpu, vi već brinete o svom izgledu.
Nabrojaćemo neke namirnice koje uvek treba imati u fioci ili frižideru.
Voće i povrće su naravno uvek na prvom mestu svake liste, bar kad je reč o zdravlju. Bilo da je sveže i sirovo, skuvano, smrznuto ili konzervirano, uvek ga treba jesti što više. Proverite sadržaj namirnice na etiketi. Izbegavajte konzervirano voće koje sadrži šećer.
Supe su veoma hranljive i pružaju osećaj sitosti. Neke vrste supa mogu same činiti čitav obrok. Minestrone, supe sa povrćem, pečurkama, sa knedlama ili mesom, izbor je veliki. Nisu skupe i lako se pripremaju.
Sosovi i marinade značajni su zbog poboljšavanja ukusa i teksture običnog obroka. U ovu grupu spadaju prelivi za salatu (izaberite one bez ulja i niskokalorične), nemasni jogurt, senf, sosovi od paradajza, sirće (odlučite se za jabukovo ili makrobiotičko umeboši-sirće koje je veoma blago i ukusno), tamari-sos, soja-sos, začinske biljke – origano, đumbir, majoran, bosiljak, korijander i dr.
Smrznuti deserti – to zvuči veoma kalorično, ali ne mislimo na sladoled, već na druge vrste poslastica. Izaberite one na kojima piše „niskokalorično“, a to mogu biti smrznuti voćni jogurti, pudinzi ili kremovi.
Napici – preporučuju se nezalađene kafe i šećeri, dijetalni ledeni čajevi i sokovi, niskokalorične flaširane vode (sa ukusom limuna, kafe, trešnje i dr) itd. Ako u nekoj prodavnici zdrave hrane naletite na bozu, probajte je, ukusna je i zdrava.
Ostale namirnice koje treba da se nađu na šoping-listi:

  • Cerealije – neizbežan predlog za zdrav doručak. Obavezno pročitajte sadržaj pakovanja koje nameravate da kupite, jer kombinacije sastojaka pod ovim nazivom mogu podrazumevati sasvim različite stvari – neki proizvođači akcenat stavljaju na sastojke lepog ukusa, a neki na one sastojke koji su korisni po zdravlje.

  • Kikiriki-puter – hranljiv i ukusan proizvod koji vole naročito deca.

  • Integralne vrste hleba.

  • Braon pirinač i druge integralne žitarice.

  • Zdrave grickalice – proverite na pakovanju sastav i izbegavajte one sa šećerom, a takvih je najviše.

  • Hrana bogata proteinima, a to su u velikoj meri koštunjavo voće i proizvodi od soje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.