U trendu

Šaka ovog voća dnevno može vas zaštiti od opasnih bolesti

Jedna šolja čaja ili šaka bobičastog voća može da vas zaštiti od bolesti srca.

Istraživanje u kome je učestvovalo 53.000 ljudi starijih od 23 godine je pokazalo da su oni koji su uključili čaj i borovnicu u svoj svakodnevni meni bili u manjoj opasnosti od šloga. Naučnici tvrde da je to zbog antioksidanata kojima obiluju, a koji su protivupalni.

Naučnici sa Univerziteta Zapadne Australije analizirali su učesnike u „Danskoj dijeti“ i studiji zdravlja i kancera. Njihovo zdravlje je praćeno tokom dve decenije, tokom kojih je oko 12.000 njih razvilo neki poremećaj vezan za srce. Pokazalo se da oni koji su unosili 500 mg antioksidanata dnevno imali manje problema sa srcem.

Ovo se dešava kada se arterije skupe što dovodi do toga da manje krvi i kiseonika dolazi do srca. Antioksidanti flavonoidi smanjuju rizik od nastanka ugrušaka u arterijama. Zdravim ljudima koji konzumiraju više od 500 mg flavonoida dnevno donosi mnogo koristi.

Pušači i alkoholičari moraju da unesu mnogo veće količine flavonoida kako bi imali isti efekat. Muškarci, takođe, treba da unesu mnogo više flavonoida nego žene. Naučnici su istakli da je svakodnevna ishrana mnogo važna u svemu tome.

U svakom slučaju, mnogo je bolje da na vreme sprečite začepljenje arterija i oboljenje srca, jer kada se javite lekaru zbog problema može već da bude kasno da se šteta popravi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar