U trendu

Salata ove biljke je pravo blago: Štiti jetru, čini čuda za srce, a sad je ima napretek!

Nažalost, jako malo koristimo divlje i samoniklo lekovito bilje u našoj ishrani. Maslačak i jagorčevina su dve veoma lekovite biljke i deluju izuzetno blagotvorno na naše organe za varenje, na jetru i creva. Poboljšava prokrvljenost bubrega.

Salata od maslačka se preporučuje ljudima koji su imali srčani ili moždani udar zato što ima jako veliku količinu manitola – supstance koja pomaže da se što pre oporave.

Važno je imati u vidu da kada pravimo salate od divljeg i samoniklog bilja da to treba jako pažljivo oprati. Naravno, podrazumeva se da biljke beremo sa ekološki što čistijeg područja. Na taj način ćemo maksimalno iskoristiti njihovu lekovitost i jesti salatu koja u sebi nema pesticida i drugih materija koje su česte u salatama koje se uzgajaju. Salata od maslačka i jagorčevine je jako popularna u Austriji, Nemačkoj i Sloveniji.

Jagorčevina je biljka koja odlično deluje na naše organe za disanje i koristi se protiv kašlja.

Kada smo iseckali oprane i osušene listove jagorčevine i maslačka, blago posolimo i začinimo sa sokom od polovine limuna i nalijemo maslinovim uljem. Kombinacija limuna i maslinovog ulja je takođe jako dobra za našu jetru. Salatu možemo ukrasiti cvetovima jagorčevine koji su potpuno jestivi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.