U trendu

Samo jedna kašičica ovog začina dnevno i brzinom munje ćete eliminisati salo sa stomaka

„Istopiće“ vam masne naslage kao od šale

Ukoliko pokušavate da izgubite kilograme, zaboravite na smutije i druge napitke i u svoju ishranu ubacite začine.

Nova istraživanja pokazuju da jedan začin posebno pomaže u bržem gubitku kilograma.

Reč je kuminu, koji smanjuje masne naslage i poboljšava nivo holesterola.

Naime, istraživači sa iranskog Univerziteta medicinskih nauka Shahid Sadoughi nasumično su podelili 88 žena s prekomernom kilažom u dve grupe.

Tokom istraživanja koje je trajalo tri meseca, obe skupine žena dobijale su savete o ishrani i na taj način smanjivale su dnevni unos kalorija. Međutim, jedna skupina žena dnevno je jela tri grama kumina u prahu, koji je bio razmućen u šolji jogurta.

Druga skupina žena konzumirala je istu količinu jogurta bez dodatka začina.

Na kraju istraživanja, žene koje su dnevno konzumirale kumin izgubile su oko 1,5 kilogram više od žena koje ga nisu konzumirale.

Zanimljivo je da su pored gubitka kilograma, smanjile i udeo masti za 14,64 posto, što je gotovo trostruko u odnosu na gubitak od 4,91 posto koji je zabeležila druga grupa.

Takođe, konzumacija kumina donela je i druge zdravstvene prednosti. Kod grupe koja je konzumirala kumin, nivo štetnih masnoća u krvi znatno se smanjio u odnosu na grupu koja nije konzumirala kumin.

Važno je istaći da je kumin bogat fitosterolima za koje se zna da sprečavaju apsorpciju holesterola u telu.

Budući da je ovo prvo istraživanje koje je pokazalo da začin ima koristi za mršavljenje, autori studije takođe nagađaju da kumin, kao i drugi ljuti začini, privremeno povećava brzinu metabolizma, prenosi b92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.