U trendu

Semenke lubenice mogu da proklijaju u želucu? Stručnjaci napokon otkrili istinu te ‘bapske priče’

Lubenicu je dugo pratila priča kako ukoliko progutate njene semenke, one mogu da vam proklijaju u želucu. Danas retko ko veruje u taj mit, međutim, mnogi se pitaju da li semenke imaju neka štetna dejstva po organizam.

„Semenke lubenice prirodni su izvor mangana, fosfora, kalijuma, proteina, folata, esencijalnih masnih kiselina, gvožđa i cinka. Ove različite hranjive stvari, poput mangana, pomažu pravilnom funkcioniranju mozga i nervnog sistema, dok fosfor pomaže u zdravom formiranju kostiju i poboljšava probavu“, navodi jedna dijetetičarka, a prenosi Net.hr.

I bele i crne semenke lubenice sadrže vlakna, a smatra se da one koje su proklijale pružaju još više nutritivnih prednosti. Pečene semenke lubenice podsećaju na semenke bundeve i zdrav su međuobrok.

Magnezijum u semenkama igra ključnu ulogu u proizvodnji energije, funkcionisanju nerava i održavanju stabilnog krvnog pritiska. Semenke, takođe, sadrže masne kiseline koje snižavaju nivo holesterola i smanjuju šanse za srčani ili moždani udar. Dakle, rezultati su tu: lubenica je opasna samo ako vam padne na nogu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar