U trendu

Sezona je smokvi: Tri sjajna razloga zašto ih treba jesti svaki dan

Smokve su omiljeno voće na Mediteranu od davnina, a stari Grci i Rimljani smatrali su ovo voće simbolom muškosti, plodnosti i moći.

Iako su vrlo slatke i prepune prirodnih šećera, 100 grama smokava ima oko 60 kalorija, a uz sve to prepune su gvožđa, fosfora, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, vitamina B6, E, C i vitamina A, ali i betakarotena, mogu ih konzumirati i oni koji vode brigu o kilogramima.

Ipak, oprez: osobe koji pate od povišenog dijabetesa ili žele da smršaju ne bi trebalo da konzumiraju smokve u većim količinama.

Osim toga, ovo je voće prepuno kalcijuma čak više nego mleko, a magnezijum koji sadrže smokve efikasan je i protiv povišenog pritiska, PMS-a i nesanice.

Ovo voće ne nazivaju bez razloga pravom riznicom zdravlja, posebno jer sadrže velike količine topljivih i netopljivih vlakana. Upravo netopljiva vlakna igraju važnu ulogu u redovnom pražnjenju creva jer vežu vodu, što je na kraju i oblik prevencije raka debelog creva. Takođe, studije su pokazale da topljiva vlakna utiču na smanjivanje holesterola u krvi i prevenciju raka pluća. Samo pet smokvi na dan obezbeđuje više od 20 posto preporučene dnevne količine vlakana.

Iako ih najviše koristimo u poslasticama ili kolačima, smokve su savršen dodatak i pici, rikoti, ali i u smutijima, salatama…

Kako odabrati najbolje smokve

Prilikom kupovine birajte one smokve koje imaju bogatu, duboku boju, pomalo nalik šljivi, a ako se radi o smokvi zelenkaste boje, neka vam njena čvrstina bude vodič. Trebalo bi da imaju slatkast miris, a ako primetite kiselkaste arome, to je znak da je smokvi prošlo idealno vreme konzumacije.

Budući da vrlo lako mogu da promene boju i dobiju smeđe mrlje po kori, preporučuje se da budu raspoređene u plitkoj posudi, i to svakako prekrivene kako ne bi izgubile svoju svežinu ili pokupile mirise okolnih namirnica u frižideru.

Ako ste kupili nezrele smokve, preporučuje se držati ih na sobnoj temperaturi, ali daleko od direktne sunčeve svetlosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.