U trendu

Slavne dame je obožavaju: 24-časovna dijeta “za ravan stomak preko noći”

Mnogo je žena koje su se, pred veliki događaj, našle u problemu – kako magično skinuti pet centimetara i uvući se u planiranu haljinu? Iako zvuči nemoguće, zapravo je izvodljivo, jer je puno tzv. brzinskih dijeta za to.

Naravno, nijedna od njih nije preporučljiva na duge staze i malo koja zapravo daje rezultate, ali postoji jedna koja je u opticaju još od pedesetih godina prošlog veka. Zove se – Jiffy dijeta i pedesetih godina bila je posebno popularna.

– Pedesetih godina ekonomska situacija bila je veoma loša i žene nisu mogle da priušte sebi da stalno kupuju novu odeću kad se ugoje. Tako, kada se ugojite, prosto morate da smršate da biste imale šta da obučete. Zbog toga je puno žena bilo na brzinskoj Jiffy dijeti koja se uglavnom bazira na supicama, kafi i malim porcijama mesa i povrća – kaže nutricionistkinja Monika Grenfel i dodaje da bi takva dijeta trajala ili nekoliko dana ili najduže sedam dana.

Grenfelova je malo modernizovala ovu dijetu i kaže da je i danas idealna za postizanje brzinskih rezultata, uz napomenu da se koristi samo u ovakvim, hitnim situacijama i samo na nekoliko dana.

Ono što Monika ističe kao najvažnije je unošenje hrane siromašne vlaknima tih nekoliko dana – tako će se sva nadutost izgubiti.

– Potpuno je moguće izravnati stomak za 24 sata. Moja dijeta već je pomogla brojnim glumicama i manekenkama, a koriste je i devojke pre, na primer, prvog sastanaka – kaže Monika, koja je podelila i zlatna pravila ove brzinske 24-časovne dijete:

– Jedite manje obroke, ali svaka tri sata, čak i ako je to samo čaša jogurta ili mleka.

– Ne žvaćite žvake i ne pričajte dok jedete. Ako pušite, tog dana izbacite cigarete. Progutani vazduh najveći je krivac za nadutost.

– Izbegavajte gazirana pića, ali i bilo koji napitak sa mehurićima, poput nes kafe ili kapućina.

– Strogo se držite jelovnika. Samo zalogaj „zabranjene“ hrane uništiće rezultate.

– Važno je da pijete puno vode, ali u malim gutljajima. Od tečnosti su dozvoljeni voda, kafa i kafa s mlekom.

– Na duže staze ova dijeta nije preporučljiva i to se stalno ističe. Ali, za 24 sata neće vam ostaviti nikakve posledice, a donijeće rezultate – kaže Monika Grenfel.

A jelovnik izgleda ovako:

07:00 – doručak: malo jogurta, kajgana od dva jaja ili mala posuda mladog sira.

10:00 – užina: mala čaša jogurta.

13:00  – ručak: malo mladog sira i šaka škampa ili konzerva isceđene tunjevine sa mladim sirom. Alternativa je i nekoliko fileta dimljenog lososa sa malo mladog sira.

16:00 – kafa s mlekom.

19:00 – večera: ili jedna od opcija za ručak ili omlet od dva jaja sa malo mladog sira.

22:00 – samo u slučaju da ste jako gladni popijte čašu toplog mleka.

VAŽNA NAPOMENA: ne preporučujemo vam korišćenje bilo kakve dijete bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.