U trendu

Smršaćete ako ovih pet namirnica dodate u svoju ishranu, tvrdi lekar

Doktor i BBC voditelj, Majkl Mouzli, popularizovao je povremeni post i razvio Fast 800 dijetu koja kombinuje povremeni post i mediteransku ishranu. Sada je podelio pet grupa namirnica koje treba da konzumiraju svi koji žele da izgube višak kilograma.

Dr. Mouzli se zaklinje u povrće bez skroba, maslinovo ulje, punomasne mlečne proizvode, orašaste plodove i semenke i nemasne proteine.

Mouzlijevo omiljeno povrće su brokoli, spanać, karfiol, krastavac i patlidžan jer „sadrže tone vitamina, minerala i drugih važnih hranljivih materija poput fitohemikalija“, za koje se pokazalo da snižavaju holesterol i rizik od dijabetesa tipa 2 dok pomažu varenju.

„Maslinovo ulje se može koristiti kao preliv za salatu ili sos. Sadrži dobre masti koje uključuju antiinflamatorna jedinjenja kao što su oleinska kiselina, omega-3 masne kiseline i polifenoli. Poznato je da ove supstance smanjuju efekte depresije i zdravlje creva, kao i da smanjuju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i snižavaju krvni pritisak“, objasnio je on.

Maslinovo ulje treba da zameni puter, margarin i majonez

Studija Univerziteta Harvard iz 2022. godine pokazala je da su ljudi koji su konzumirali nešto više od pola kašike maslinovog ulja dnevno imali 19 posto manji rizik od smrti tokom 28 godina, u poređenju sa onima koji nisu.

„Maslinovo ulje treba da zameni puter, margarin i majonez“, rekli su tada naučnici.

Punomasni mlečni proizvodi, poput grčkog jogurta i mleka, iznenađenje su na listi lekara. U stvari, smernice preporučuju obrano ili obrano mleko, ali dr Mouzli čvrsto veruje da je punomasno mleko zdravija opcija.

„Sadrži više esencijalnih masnih kiselina kao što su omega-3, visok nivo proteina, vitamina B12 i joda, za koje se zna da usporavaju kognitivni pad, smanjuju anksioznost i depresiju, kontrolišu nivoe energije i poboljšavaju brzinu metabolizma“, kaže on.

Mouzlijeva lista takođe uključuje orašaste plodove i semenke kao što su bademi, indijski oraščići, lešnici i pistaći, kao i nemasne proteine kao što su riba, ćuretina, pileća prsa i tofu.

„Dijeta bogata nemasnim proteinima ima mnoge zdravstvene prednosti: smanjuje glad, snižava krvni pritisak, pomaže u kontroli težine, poboljšava mišićnu masu i snagu i smanjuje rizik od osteoporoze, jer su nemasni proteini odlični za zdravlje kostiju“, zaključio je dr. Mouzli.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar