Sok koji leči, čisti i preporađa organizam

Ne treba zaboraviti da ovo povrće ima značajnih prednosti za naše zdravlje i poslednjih godina je veoma zastupljeno u ishrani.

Sok od cvekle ljudi ili vole ili ne vole.

Cvekla obiluje antioksidansima, gvožđem, vitaminom C, manganom i folnom kiselinom, a svi oni smanjuju rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i upala.

Sok od cvekle širi krvnesudove i smanjuje potrebu mišića za kiseonikom tokom vežbanja što uvelike povećava izdržljivost. Zbog toga je odličan za starije osobe koje su sklone brzom umaranju, kao i za osobe sa kardiovaskularnim problemima, pokazale su američke studije.

Snižava krvni pritisak i čuva srce
Osim što povećava izdržljivost, sok od cvekle sadrži nitrate koji snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara, kao i bolesti bubrega. Dovoljno je piti jednu do dve šoljice soka na dan.

Jača cirkulaciju i može da uspori razvoj demencije
Nitrati iz soka takođe povećavaju cirkulaciju, naročito do mozga. Snimci mozga potvrdili su da se povećava dotok krvi, a samim tim i kiseonika u deo mozga koji se povezuje sa pamćenjem i demencijom. Upravo zbog toga sok se preporučuje osobama starije životne dobi.

(Healthline, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.