Šta će se desiti ako jedete 3 jajeta dnevno? Evo da li je to štetno ili korisno za organizam

Da li je uopšte moguće jesti jaja u takvim količinama ili će nas nekoliko jaja dnevno dovesti do bolesti?

Jaja su veoma korisna za pravilno fukcionisanje organizma. Međutim, mišljenja su podeljena – neki kažu da bez jaja osoba ne može biti zdrava, dok drugi tvrde da su jaja direktni put do holesterola. Da vidimo u čemu je suština stvari, da ne nagađamo i raspravljamo.

Dakle, jaja su vredan izvor korisnih elemenata koji su neophodni za zdrav i skladan rad tela. Jedno kuvano jaje sadrži vitamin A, folnu kiselinu, vitamin B5, vitamin B12, fosfor i selen. Tu možete pronaći vitamine D, E, K, B6, kalcijum i cink. Kao što možete videti, u 77 kalorija postoji čitava gomila hranljivih materija i vitamina.

Ali šta će se desiti sa nama ako počnemo da jedemo tri jajeta svakog dana?

Holesterol će rasti

Jaja su izvor korisnog holesterola. Ovo je koristan i „dobar“ tip holesterola za naše telo, koji pomaže da se „prenosi“ holesterol kroz naše telo do jetre. Dakle, jaja ne povećavaju količinu holesterola u krvi, već, naprotiv, smanjuju.

Zdravi mišići

U proseku, jaja sadrže samo 72 kalorije, a većina su proteini. Pomaže u izgradnji i popravci ćelija našeg tela. Jaja su odlična za one koji žele da se „napumpaju“ ili samo ostanu u dobroj formi.

Kosti će vam zahvaliti

Ispada da životinjski protein ima pozitivan efekat na gustinu i stanje naših kostiju. Životinjski protein zadržava kalcijum i ne dozvoljava mu da se „ispere“ iz tela.

Pomoći će vašem vidu

Iznenađujuće, ali istinito. U jajima postoje antioksidanti koji imaju dobar efekat na zdravlje očiju, sprečavajući degenerativne procese u telu i sprečavaju vas da izgubite vid

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.