U trendu

Šta će se desiti ako prestanete da jedete meso: Ove posledice mogu biti opasne

Nutricionista iz Rusije Ljudmila Denisenko upozorila je da potpuno izbacivanje mesa iz ishrane može imati štetne posledice po vaš organizam.

Prema njenim rečima, ukoliko se odreknete mesa na duži period, od šest meseci i više, moguće je da dođe do deficita feritina (protein koji služi za skladištenje gvožđa) u organizmu, što prvo dovodi do prikrivene, a zatim i očigledne anemije.

Kako je objasnila, ukoliko se iz ishrane izbaci samo meso na kraći period, ali se zadrže jaja, riba, mlečni proizvodi, onda se praktično ništa neće promeniti u organizmu.

Međutim, ukoliko se odreknete svih životinjskih belančevina, javlja se rizik za deficit vitamina B12, kao i ukupnog proteina u krvi, upozorava nutricionista.

Prema rečima doktora medicinskih nauka, nutricioniste Margarite Koroleve, ukoliko u potpunosti izbacite iz ishrane meso, uključujući i meso živine, sebe ste osudili na prerano starenje.

„Nakon 40. godine možete iz ishrane crveno meso, ali ipak zadržite na jelovniku ribu, meso živine, morske plodove. To su takođe izvori proteina koji će se dobro apsorbovati i popunjavati neophodne resurse u organizmu“, objasnila je Koroleva.

Ranije je nutricionista i gastroenterolog Irina Berežna izjavila da je konzumacija crvenog mesa bezbedna. Kako kaže, upotreba od 400 do 500 grama crvenog mesa nedeljno, pod uslovom da nema kontraindikacija, je potpuno bezbedno za ljudski organizam.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.