U trendu

Šta će se dogoditi ako jedete 6 suvih šljiva dnevno

Suve šljive su odlične za zdravlje

Ovo su samo neke od njihovih pogodnosti:

Dobre su za krv

Nedostatak gvožđa u telu može prouzrokovati anemiju, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija, poput hroničnog umora, problema sa srcem ili plućima, kao i problemi prilikom trudnoće.

Suve šljive su odličan izvor gvožđa, što ih čini jednim od boljih proizvoda koji pomažu u sprečvanju navedenih problema.

Poboljšavaju varenje

Suve šljive su prepune vlakana, a jedna šolja ovog voća bez koštica sadrži 12 grama rastvorljivih vlakana, što pored prirodnog laksativa sorbitola, pomaže u pravilnom radu creva.

Tim povodom preporučljivo je pojesti bar šest suvih šljiva dnevno.

Pospešuju brojne funkcije tela

U 100 grama suvih šljiva ima 732 miligrama kalijuma. Ovaj makromineral je od suštinskog značaja za naše telo, jer mu pomaže da pravilno funkcioniše i sprečava brojne bolesti, prenosi Bright side.

Kalijum smanjuje rizik od moždanog udara, jača kosti i mišiće i podstiče pravilno funkcionisanje nervnog sistema.

Svakodnevno se preporučuje unos od oko 4.700 miligrama kalijuma, a to ćete postići ukoliko suve šljive kombinujete u ishrani sa lisnatim zelenim povrćem, bananama ili jabukama.

Regulišu odlazak u toalet

Ukoliko patite od zatvora, to može izvršiti dodatni pritisak na vašu bešiku i prouzrokovati češće mokrenje.

Da biste to sprečili, potrebno je da napavite sledeću smesu: šolju soka od jabuke, šolju ovsenih pahuljica i 3/4 šolje suvih šljiva.

Pomešajte dobijenu smesu i 1-2 kašike rastvorite u 240 mililitara vode i popijte pred spavanje. Već sutradan ćete videti pozitivan efekat.

Jačaju kosti

Ukoliko patite od osteoporoze ili ste u rizičnoj grupi da je dobijete, konzumiranje suvih šljiva, naročito kod žena, sprečava pojavu ove neprijatne bolesti.

Regulišu krvni pritisak

Visok krvni pritisak ponekad nema izražene simptome, ali podmuklo utiče na srce, bubrege i stvara druge probleme u telu. Ukoliko suve šljive kombinujete sa suvim grožđem, smanjićete rizik od pojave krvnog pritiska.

Tope kilograme

Zahvaljujući vlaknima, konzumiranje suvih šljiva može vam pomoći da duže vreme ostanete siti i uspešno kontrolišete telesnu masu.

U ovoj studiji učestvovale su dve grupe gojaznih žena. Jednoj grupi su u zdravu ishranu uključene suve šljive i za 12 nedelja žene iz te grupe izgubile su 4,4 kilograma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)