Šta će se dogoditi ako svako jutro uzimate kašičicu meda na prazan želudac?

Med je odlična, ako ne i najbolja alternativa šećeru, pa je prva preporuka nutricionista i stručnjaka. A ako već niste rešeni da ga u tolikoj meri uvrstite u ishranu, onda bi svakako trebalo razmisliti o jednoj kašičici meda svakog dana – ova jednostavna rutina ima brojne benefite za naš organizam.

„Med je definitivno najbolji zaslađivač na našim prostorima. Prema pravilu da je najbolje jesti hranu koja potiče sa podneblja gde živimo, zaista je iracionalno koristiti nekoliko puta skuplje zaslađivače poput javorovog sirupa ili agave koji ionako treba, zbog viška fruktoze, izbegavati. Kašika meda na dan je svakako dobra navika, kako se za med tvrdi da, osim transparentne nutritivne vrednosti koju možemo prikazati, daje brojne pogodnosti za celokupno zdravlje, te sve sisteme organa u našem telu“, rekla je dijetetičar – nutricionista Tanja Olajdžija za Blic Ženu.

Na prvom mestu redovna konzumacija meda ojačaće vaš imuni sistem, ali to je samo jedno od niza blagotvornih dejstva ove namirnice.

Evo kako još med može da utiče na naše zdravlje:

  • Poboljšava cirkulaciju
  • Jača snagu srca i poboljšava srčani ritam
  • Poboljšava probavu
  • Poboljšava obnavljanje tkiva
  • Potpomaže obnavljanje krvnih elemenata
  • Ima antibakterijsko dejstvo
  • Poboljšava otklanjanje toksičnih materija iz organizma
  • Deluje protiv stresa

Sigurni smo i da ste čuli za čuveni mit o tome kako med treba konzumirati isključivo drvenim kašičicama. Ipak, ukoliko zanemarimo estetski momenat, ovakva pretpostavka nije stručno potkovana.

„Da li ćete uzeti kašiku meda ujutro ili uveče manje je važno, važno je da vam ta konzumacija prija. I takođe znajte da je zabluda da se med konzumira isključivo drvenim kašikama. Današnji pribor za jelo ne dolazi u interakciju sa sastojcima meda, te ga bez bojazni možete konzumirati običnim metalnim kašičicama“, zaključila je nutricionista.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.