U trendu

Šta će se dogoditi u vašem telu ako jabukovo sirće koristite svaki dan?

Iako ima brojne prednosti, s jabukovim sirćetom treba biti i oprezan. Nikako ga nemojte uzimati na svoju ruku, posavetujte se sa lekarom oko toga smete li da ga konzumirate, navodi thehealthy.com.

Navići ćete se na ukus

Ispijanjem čistog jabukovog sirćeta možete oštetiti jednjak, a medicinska sestra Rebeka Park navodi na koji je način ona uključila ovo sirće u svoju ishranu.

„Započela sam s velikom čašom vode u koju sam dodala jednu kašičicu jabukovog sirćeta, a kada sam se navikla na tu količinu, povećala sam količinu sirćeta na dve kašičice. Nakon nekoliko meseci, navikla sam se na dve kašičice“, rekla je Park.

Manje ćete jesti

Jabukovo sirće pomaže u gubitku kilograma jer smanjuje apetit i produžuje osećaj sitosti nakon jela.

Telo vam više neće tražiti šećer

U kombinaciji s medom, jabukovo sirće umanjiće želju za slatkim. Naime, sirćetna kiselina smanjiće želju za šećerom dok će med dodati dozu slatkoće.

Nećete imati želudačne probleme

Probiotici jabukovog sirćeta izrazito su korisni za zdrave mikroorganizme koji se brinu za probavni sistem, objašnjava dr. Luiza Petre, a ispijanjem ćete regulisati nivo kiseline u telu što će olakšati probavu.

Smanjiće nivo šećera u krvi

“Jabukovo sirće povećava efikasnost insulina u razgradnji šećera, čak i tokom visoko kaloričnog obroka“, tvrdi Park.

A sudeći prema istraživanju objavljenom u Journal of Evidence-Based Integrative Medicine, dnevna doza jabukovog sirćeta smanjiće nivo šećera tokom dana.

Poboljšaće rad srca

Jabukovo sirće snižava trigliceride, glavne uzročnike naslaga masti oko arterija koje mogu dovesti do blokade krvotoka.

Isto tako, dijetalno vlakno pektin, kojeg pronalazimo u jabukama i sirćetu, neutralizuje holesterol.

Olakšaće apsorpciju nutritijenata iz hrane

Studija objavljena u Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, pokazala je da jabukovo sirće pruža pomoć crevima kako bi lakše apsorbovala kalcijum, ali isto se pokazalo i za gvožđe.

Na taj način pospešuje rad tijela, ali i celokupno zdravlje.

Zaštitiće vas od štetnih bakterija

“Povećana želudačna kiseline uništava sve loše mikrobe koji u telo mogu dospeti putem hrane“, tvrdi naturopatkinja Laura C. Stiks.

Sprečiće loš zadah

Iako ne bi trebalo da bude zamena za tečnost za ispiranje usta, jabukovo sirće odlično je sredstvo za očuvanje svežeg daha. Ipak, trebalo bi paziti na to da je razređeno vodom i da se bar pola sata nakon ispiranja tom tečnošću ne peru zubi jer će sirće nagristi gleđ.

Prilikom pripremanja tečnosti, vodite računa o tome da je količina vode za deset puta veća od količine sirćeta. A za potpunu zaštitu gleđi, tečnost pijte uz pomoć slamčice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar