Šta je gore za liniju – slatkiši ili slaniši?

Dve kategorije zavisnika od hrane.
Ljudi obično mogu da se svrstaju u dve kategorije kad je reč o „grickanju“.

Neki vole slaniše, odnosno čipseve, flipseve i grisine mnogo više od table čokolade, dok drugi uživaju u slatkišima i ne mogu pregurati ni jedan dan bez barem jedne poslastice.

Iako i jedna i druga kategorija spadaju u nezdravu hranu, izgleda da su slatkiši mnogo pogubniji za kilažu.

Naime, istraživanja su pokazala da su oni koji biraju kolačiće umesto čipsa, skloniji taloženju masnih naslaga, a to je dokazalo i ispitivanje Univerziteta u Mičiganu.

– Otkrili smo da su mališani koji jedu slatkiše, a ne slane grickalice, posle obroka, u većem riziku od gojaznosti, kaže dr Džuli Lumeng, koja je predvodila studiju.

Istraživanje je obuhvatilo 209 mališana, koji su jedan sat gladovali, onda pojeli jak obrok, a za kraj im je ponuđen desert i slane grickalice. Deci je rečeno da jedu koliko žele.

Mališani starosti između jedne i tri godine koji su se odlučili za slatkiše i koji su bili uznemireni kada im je hrana uzeta, vremenom su dobijali na kilaži, dok deca koja su grickala slaniše, nisu.

– Tendencija da jedete i kad ste siti povećava se s godinama i može imati doživotne posledice na kilažu, kaže dr Lumeng.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.