U trendu

Šta može da vam se desi ako stalno jedete ovsenu kašu

Ovsena kaša je relativno od skora stekla popularnost kod nas. Ovsene pahuljice od kojih se pravi kaša su hranljiva žitarica koja ima mnogo prednosti. Međutim, previše ovsa ili onog lošeg kvaliteta u ishrani takođe nosi određene rizike.

Među njegovim prednostima je pre svega bogatstvo proteinima i vlaknima, pored zdravih masti, gvožđa, cinka, magnezijuma i fosfora, zajedno sa vitaminima B kompleksa, detaljno navodi sajt „Organik fekts“.

Međutim, ova hrana ima i takozvane neželjene efekte, pre svega za za osobe sa celijakijom zbog prisustva glutena.

Osim toga, ako se konzumira u prekomernoj količini, ova namirnica može izazvati nesanicu ili ubrzan rad srca, pa je neophodno regulisati njenu upotrebu kod osoba koje se leče od ovih stanja.

Takođe se preporučuje izbegavanje konzumacija ovsa kod osoba sa smetnjama u digestivnom traktu, sa komplikacijama u jednjaku, želucu i crevima, jer odlaganje procesa varenja ove namirnice može da dovede do začepljenja creva.

Ovsena kaša može da izazove gasove i nadimanje, tako da je potreban proces prilagođavanja ovoj žitarici, navodi portal „Medlajn plus“. Da bi se poboljšali njeni pozitivni efekti, preporučuje se svakodnevno konzumiranje ovsa od celog zrna sa najmanje 3,6 grama rastvorljivih vlakana i za one koji imaju problema sa glutenom birati proizvode kojima na ambalaži piše da ga ne sadrže.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar